Un amendament PSD-UDMR a votat un amendament prin care se interzice comunicarea publică de către instituții sau orice altă persoană a oricăror date din dosare aflate în curs de anchetă sau în cameră preliminară.


UPDATE 5 Iordache a adoptat, împreună cu colegii din PSD, ALDE și UDMR, un amendament prin care îl favorizează pe șeful său pe linie de partid, Liviu Dragnea.

Conform amendamentului, la revizuirea hotărârilor judecătorești definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când neredactarea și/sau nesemnarea hotărârii de condamnare de judecătorul care aparticipat la soluționarea cauzei

Liviu Dragnea este condamnat definitiv și irevocabil de ICCJ în dosarul „Referendumul” la doi ani de închisoare cu suspendare, dar sentința pronunțată nu a mai fost semnată și de judecătorul Liviua Stanciu, numită ulterior la Curtea Constituțională.

Mai mult, Florin Iordache a trecut în dispozițiile tranzitorii că noile prevederi vor acționa și retroactiv, deși doar Codul Penal, nu și Codul de Procedură Penală, poate retroactiva.

Un alt articol care favorizează infractorii este cel prin care se prevede că instanța de apel nu poate desființa sentința primei instanțe prin care s-a dispus achitarea inculpatului și nu poate pronunța o hotărâre de condamnare direct în apel decât dacă sunt administrate probe noi care să conducă la desființarea soluției de achitare a primei instanțe pentru infirmarea motivelor pentru care a fost dispusă achitarea.

Cu alte cuvinte, odată achitat în primă instanță, inculpatul este aproape sigur că nu va mai fi condamnat în apel, chiar dacă procurorii contestă prima sentință. 

UPDATE 4 Până la urmă, înregistrările camerelor de supraveghere și cele făcute de părți sau terți vor putea fi probe. 

UPDATE 3 Martorii și părțile nu vor mai putea fi audiați mai mult de 6 ore, este un nou amendament votat de PSD-ALDE-UDMR.

UPDATE 2 Stelian Ion a vrut să aibă suportul unui coleg pentru a fotografia un amendament, dar Iordache i-a interzis.

A intervenit și Eugen Nicolicea, care l-a făcut „golan” pe deputatul USR.

„Esti un scandalagiu, ești rușinea Parlamentului. Ești un golan”, i-a spus Nicolicea.

Iordache a cerut „toleranță”. 

UPDATE 1 Comisia Iordache a adoptat o modificare ce scoate din categoria probelor filmările făcute fără mandat de la judecător. Cu alte cuvinte, filmările făcute de părți sau de camerele de supraveghere stradale nu vor mai fi probe în dosarele penale.

Conform acestei modificări, filmările de la metrou în cazul unei crime, cum s-a petrecut în București, nu vor mai putea fi considerate probe în dosar.

Nici filmările victimei în cazul unei tâlhării nu vor mai fi probe.

„Asta este foarte gravă!”, a spus deputatul Stelian Ion de la USR.

„Da!”, i-a răspuns Florin Iordache.

***** Textul inițial

Comisia „Iordache” dezbate modificări la Codul de Procedură Penală, iar una dintre cele mai importante votate joi se referă la comunicarea publică despre dosarele penale aflate în anchetă la procurori.

Cu alte cuvinte, publicul nu va mai putea afla, nici măcar de la părțile din dosar, despre existența dosarului sau a datelor din acestea

„În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri”, se prevede la alineatul 3.

„În cursul urmării penale sau al judecății organele de urmărire penală sau instanța de judecată pot comunica public date despre procedurile penale care se desfășoară doar atunci când datele furnizate justifică un interes public prevăzut de lege sau acest lucru este necesar în interesul descoperirii și aflării adevărului în cauză”, prevede, însă, următorul alineat.