Sătenii care locuiesc în apropierea instalațiilor care transportă cărbunele scos din mină către facilitățile de prelucrare și exploatare ale Complexului Energetic Oltenia au furat, în ani de zile, cantități impresionante de cărbune.

Apoi, ei au vândut cărbunele la negru pe bani frumoși în patru județe.

Conform unor surse judiciare, prejudiciul este aproape imposibil de calculat, iar casele suspecților i-au uimit pe anchetatori. 

Ancheta, condusă de procurorul Denisa Cristodor de la Parchetul General, vizează sute de persoane care, ani de zile, au sustras cărbunele extras din mină și care trebuia să ajungă la Complexul Energetic Oltenia. Practic, din cărbunele extras de mineri, doar o parte ajungea să fie valorificat de către stat.

Benzile pe care cărbunele era transportat între Rovinari și Complexul Energetic Oltenia trec prin apropierea locuințelor a zeci de săteni, astfel că furtul din încărcătura scoasă de mineri nu era deloc greu, instalațiile nefiind păzite.

La furat cu mătura, dar și cu tehnici mult mai sofisticate

Sursele judiciare citate susțin că oamenii foloseau, în principiu, metode simple: cu ajutorul unor teuri sau mături dădeau jos de pe benzi cărbunele. Au fost descoperite însă și excepții.

„Unii chiar au confecționat niște rampe, cu scopul de a putea lua mai ușor și mai rapid cărbunele", detaliază surse apropiate anchetei.

Anchetatorii au reușit să aproximeze dimensiunea furturilor dintr-o astfel de gospodărie, timp de o lună. ”De exemplu, într-o singură zi, o gospodărie reușea să sustragă între 8 (într-o zi proastă) și 70 de tone de cărbune (în zilele foarte bune). O medie lunară se poate aproxima la 480 de tone de cărbune sustras la o singură gospodărie. Sunt zeci de astfel de gospodării pe traseul benzilor transportoare", susțin anchetatorii.

Polițiștii din zonă, prietenii hoților

Astfel, o gospodărie încărca între unul și nouă camioane de cărbune furat pe zi, fiecare dintre acestea având o capacitate de șapte-opt tone. Cărbunele era vândut la negru în județele Dolj, Gorj, Mehedinți și Teleorman. O tonă de cărbune era vândută cu 150 de lei. Practic, o gospodărie putea câștiga, în medie, 72.000 de lei, însă din acești bani se scădeau cheltuielile cu transportul și șpaga pentru polițiști, susțin sursele judiciare citate.

De altfel, în timpul perchezițiilor efectuate de procurori și polițiști, aceștia au observat casele suspecților: mari, bine întreținute și construite recent cu materiale scumpe.

Anchetatorii mai spun că transportul era foarte bine organizat. Aveau antemergătoare care anunțau eventualele filtre, iar în situația în care un transport de cărbune furat era oprit de Poliție, agenții erau mituiți.

În momentul publicării acestui material, ancheta judiciară este în plină desfășurare, la audieri fiind chemate zeci de persoane, multe dintre acestea urmând să fie reținute de către procurori.