Atribuirea mai multor contracte de racorduri cu gaze natural prin licitații se află sub investigarea Consiliului Concurenței și a Direcției de Investigare a Crimei Organizate și Terorism (DIICOT). Ancheta a fost declanșată în 2014 și are în vedere licitații organizate de Transgaz în 2011.

"Avem în derulare, în momentul de față, un prim caz la care lucrăm în paralel cu Parchetul. Am mai preluat cazuri de la Parchet, pe care, apoi, le-am instrumentat, dar acesta este primul pe care il investigăm în același timp. Este un caz-test foarte important pentru noi pentru că dorim (...) să nu fie conflicte între cele două legi, Codul penal și Legea concurenței", a afirmat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, citat de Mediafax.

Investigația a fost declanșată în 2014 și este legată de posibila trucare a unor licitatii organizate de Transgaz, în 2011, pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale. Investigația a continuă și și pentru o alte proceduri în care sunt suspiciuni de oferte trucate.

Bogdan Chirițoiu a precizat că, pentru Consiliul Concurenței, este foarte important să primească informații din partea instituțiilor publice care sunt implicate în achizițiile publice.

CONTEXT

Consiliul Concurenței a aplicat, în anul 2012, o serie de sancțiuni mai multor companii acuzate că au trucat două licitații organizate de Transgaz Mediaș. Conform instituției, TMUCB SA, Moldocor, Condmag și Inspet au făcut diverse înțelegeri pentru a câștiga licitațiile Transgaz.

Cele patru companii au contestat sancțiunile, însă atât Curtea de Apel București, cât și Înalta Curte de Casație și Justiție au dat câștig de cauză instituției.

Astfel, Consiliul Concurenței a sancționat Condmag și Inspet pentru încheierea unei înțelegeri anticoncurențiale constând în participarea cu oferte trucate la procedura de achiziție publică „Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi”, organizată de Transgaz în anul 2009. Pe de altă parte, instituția a amendat Moldocor și TMUCB SA pentru realizarea unei înțelegeri în scopul participării cu oferte trucate la procedura de achiziție publică „Conducta de transport gaze Giurgiu-Ruse”, organizată în anul 2011.

În 2014, Consiliul Concurenței a lansat o nouă investigație legată de trucarea licitațiilor de la Transgaz, incluzând 13 companii pentru zece licitații, iar ulterior a extins lista cu patru noi firme. Astfel, companiile vizate pentru trucarea a 11 licitații organizate de Transgaz sunt Inspet, Condmag, TMUCB SA, Rominsta, Moldocor, CIS Gaz, Armax SRL, Armax Gaz SA, Pegamont, Ecprod, Amarad, Posada Met, Staza Invest și Instcomp.

Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii, decizii ale asociațiilor de companii, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenței, în special cele care privesc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitații sau la orice alte forme de concurs de oferte.

Companiile riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri în cazul în care Consiliul Concurenței constată încălcarea legislației, însă pot pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale amenzilor dacă vor coopera cu autoritățile.