Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), organism din cadrul Consiliului Europei, cere României un raport complet legat de modificarea celor trei legi ale Justiției. Reacția GRECO vine după ce și Comisia de la Veneția a cerut lămuriri.

GRECO a decis ad-hoc, într-o sesiune plenară desfășurată în perioada 4-8 decembrie, evaluarea de urgență a proiectelor de lege privind sistemul judiciar din România, conform unui comunicat publicat luni, la Strasbourg, de Consiliul Europei.

GRECO va analiza de asemenea și situația din Polonia, acolo unde există două propuneri de lege privind reorganizarea Curții Supreme și a Consiliului Național Judiciar.

Este pentru prima dată când GRECO se folosește de Regula 34 din Regulamentul său de procedură, recent introdusă pentru a permite „o procedură ad-hoc în circumstanțe excepționale”, care poate fi aplicată când o reformă instituțională, o inițiativă legislativă sau schimbare procedurală poate duce la o încălcare gravă de către un stat membru a standardelor anti-corupție ale Consiliului Europei care sunt supuse evaluărilor GRECO.

GRECO le-a cerut șefilor delegațiilor României și Poloniei să transmită un raport până pe 15 ianuarie.

Reacția GRECO vine după ce societatea civilă, unele instituții sau oficiali din România și străinătate au exprimat îngrijorări serioase cu privire la modificările controversate ale legilor după care funcționează Justiția din România.

Aceste propuneri ar putea pune în pericol eficiența luptei împotriva corupției și ar putea submina independența sistemului judiciar, evidențiază Consiliul Europei.

GRECO este un organism al Consiliului Europei care urmărește să aducă îmbunătățiri capacității statelor membre de a lupta împotriva corupției, prin monitorizarea respectării de către acestea a standardelor anticorupție.

Comisia de la Veneția l-a chemat pe Tudorel Toader să dea explicații

Cererea GRECO vine după ce Comisia de la Veneția (organism în cadrul Consiliului Europei) l-a invitat pe ministrul Justiției Tudorel Toader să prezinte situația proiectelor de modificare a legilor Justiției.

Tudorel Toader a scris că a fost „invitat”, ceea ce arată că nimeni nu a sesizat Comisia de la Veneția. Amintim că Tudorel Toader a plasat proiectele de modificare a legilor Justiției comisiei condusă de Florin Iordache și însușite de acesta din urmă, Eugen Nicolicea, Șerban Nicolae și alți membri PSD și ALDE, cunoscuți pentru discursurile împotriva Justiției.

Atunci, Tudorel Toader a spus că el nu mai poate sesiza Comisia de la Veneția, dar că o va face Florin Iordache. Ceea ce nu s-a mai întâmplat.