Centrele de prevenire, evaluare și consiliere antidrog din cadrul Agenției Naționale Antidrog (ANA) lucrează la punerea în practică a conceptului de justiție terapeutică în România.

În contextul acestei abordări inovative de tip justiție terapeutică, începând cu data intrării în vigoare a noului Cod Penal și a Codului de Procedură Penală (01.02.2014), procurorul dispune evaluarea persoanei consumatoare de droguri de către centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog, în scopul includerii acesteia în circuitul integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri, transmite Agenția Națională Antidrog printr-un comunicat de presă.

Astfel, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a emis, în anul 2021, ordonanțe de evaluare pentru consum de droguri pentru 2620 persoane (1352 în București și 1268 în restul țării), pentru 2779 de persoane (1453 în București și 1268 în teritoriu) s-a dispus evaluarea, iar pentru alte 473 de persoane (43 în București și 430 în restul țării) a fost recomandată includerea în circuitul de asistență integrată pentru consumatorii de droguri.

Pentru toate persoanele care și-au exprimat acordul și au parcurs etapele de evaluare specializată ca urmare a consumului de droguri, conform legii, au fost realizate rapoarte de evaluare și transmise către structurile emitente ale ordonanțelor de evaluare.

Spre deosebire de sistemul clasic de justiție penală și de celelalte forme comunitare de aplicare a legii, aplicarea principiilor justiției terapeutice în România reprezintă un progres semnificativ înregistrat în elaborarea și implementarea unui sistem eficient de abordare a grupurilor vulnerabile.

Din perspectiva justiției terapeutice, consumatorul de droguri și consumatorul dependent sunt abordați prin prisma patologiei medicale și sociale și, implicit, a serviciilor și intervențiilor integrate specializate medicale, psihologice și sociale.