Mai multe modificări favorabile liderilor PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, dar și altor infractori sau inculpați, au fost votate de majoritatea senatorilor. PNL și USR au votat împotrivă.

Proiectul, inițiat de parlamentari PSD, ALDE și UDMR, a fost votat cu 74 de voturi "pentru" și 28 "împotrivă".

Proiectul se va întoarce la Comisia Iordache pentru scurt timp, iar apoi va primi votul final în Camera Deputaților.

Printre cele mai controversate schimbări în Codul de Procedură Penală este cel care îl favorizează pe șeful PSD, Liviu Dragnea.

Conform amendamentului, revizuirea hotărârilor judecătorești definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când un judecător care a participat la soluționarea cauzei nu a semnat hotărârea/motivarea condămnării.

Liviu Dragnea este condamnat definitiv de ICCJ în dosarul „Referendumul” la doi ani de închisoare cu suspendare, dar sentința pronunțată nu a mai fost semnată și de judecătorul Livia Stanciu, numită ulterior la Curtea Constituțională.

Mai mult, Florin Iordache a trecut în dispozițiile tranzitorii că noile prevederi vor acționa și retroactiv, deși doar Codul Penal, nu și Codul de Procedură Penală, poate retroactiva.

Un alt articol care favorizează infractorii este cel prin care se prevede că instanța de apel nu poate desființa sentința primei instanțe prin care s-a dispus achitarea inculpatului și nu poate pronunța o hotărâre de condamnare direct în apel decât dacă sunt administrate probe noi care să conducă la desființarea soluției de achitare a primei instanțe pentru infirmarea motivelor pentru care a fost dispusă achitarea.

Cu alte cuvinte, odată achitat în primă instanță, inculpatul este aproape sigur că nu va mai fi condamnat în apel, chiar dacă procurorii contestă prima sentință.

Modificarea vine mănușă președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, achitat în primă instanță pentru mărturie mincinoasă, sentință atacată, însă, de DNA.

Modificările controversate vor îngreuna activitatea polițiștilor și procurorilor, care nu vor mai putea folosi înregistrările camerelor de supraveghere decât dacă sunt amplasate în locuri publice.

De asemenea, martorii și părțile nu vor mai putea fi audiate mai mult de 6 ore.

Comisia Iordache a pus un pumn în gură și informării cetățenilor, care nu vor mai putea fi informați despre dosarele penale, anchetele sau măsurile preventive cerute sau luate de magistrați.

„În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri”, este un amendament votat.

„În cursul urmării penale sau al judecății organele de urmărire penală sau instanța de judecată pot comunica public date despre procedurile penale care se desfășoară doar atunci când datele furnizate justifică un interes public prevăzut de lege sau acest lucru este necesar în interesul descoperirii și aflării adevărului în cauză”, prevede, însă, următorul alineat.

O altă modificare face tot mai grea tragerea la răspundere a infractorilor. Dacă procurorii nu termină ancheta în decurs de un an, dosarul se clasează automat, iar infractorul scapă.