Secția pentru judecători a CSM a validat-o joi pe judecătoarea Corina Corbu în funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

Purtătorul de cuvânt al CSM a confirmat că Secția pentru judecători a admis candidatura Corinei Corbu pentru funcția de președinte al Instanței supreme.

În cadrul interviului susținut la CSM, actuala șefă a Instanței supreme, Cristina Tarcea, a contestat candidatura depusă de Corina Corbu, pe motiv că procedura ar fi nelegală, informează Agerpres.

"Vă asumați riscul unei vulnerabilizări a Înaltei Curți, prin faptul că participați la o procedură care ar putea ridica probleme de legalitate? (...) Legea spune așa: judecătorii Înaltei Curți care îndeplinesc condițiile prevăzute în alin (1) își pot depune candidaturile pentru funcțiile de președinte, vicepreședinte ori președinte de secție în termen de 30 de zile de la data la care funcția de președinte, vicepreședinte sau președinte de secție a devenit vacantă. (...) Nu e vorba de interpretarea textului de lege, pentru că termenele legale sunt fără echivoc", a întrebat-o Tarcea pe Corina Corbu.

Corina Corbu, în prezent președinte al Secției de contencios de la ÎCCJ, a fost singurul candidat la șefia Instanței supreme, după ce Cristina Tarcea a anunțat că nu mai dorește un nou mandat.Mandatul Cristinei Tarcea la șefia Instanței supreme expiră pe 14 septembrie.În iulie 2014, Corina Corbu a fost trimisă în judecată de DNA, alături de alți magistrați de la Instanța supremă, printre care și Gabriela Bîrsan, fiind acuzată de complicitate la favorizarea făptuitorului, însă a fost achitată definitiv în mai 2018, alături de toți inculpații din dosar.

În martie 2019, un complet de cinci judecători a decis că fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi nu a săvârșit abatere disciplinară când și-a desemnat consiliera, judecătoarea Dana Tițian, să efectueze un control la structurile DNA din Suceava și Iași. Doi magistrați din complet, Corina Corbu și Maria Hrudei, au făcut opinie separată, în sensul admiterii acțiunii disciplinare și sancționării lui Kovesi cu avertisment