VIDEOCorpul de control a descoperit numeroase nereguli comise înainte de tragedia din 2 Mai
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a prezentat luni seară concluziile raportului întocmit de Corpul de control după tragedia din 2 Mai, soldată cu doi morți după ce un șofer de 19 ani, drogat, i-a lovit cu mașina.
Predoiu și-a început declarația prin a spune că aceasta va reprezenta "baza politico-administrativă la nivelul MAI pentru acțiune de schimbare progresivă și cuprinzătoare la nivelul întregii Poliții Române și la nivelul MAI".
El a mai spus că a lăsat toată independența Corpului de control, iar șeful acestuia nu este numit de ministru, nu l-a cunoscut înainte să ajungă la MAI și nu a comunicat în niciun fel cu el pe durata anchetei.Ministrul a anunțat că inspectorul-șef al Poliției Constanța, Adrian Glugă, și-a înaintat raportul pentru eliberarea din funcție.
"La data de 18 august, ora 21:40, numitul făptuitor, aflat la volanul unui autoturism, a fost oprit în trafic în Constanța de șeful Serviciului Rutier. Raportul constată și susține că la acest moment au fost încălcate norme. Trebuie aplicată sancțiunea contravențională pentru lipsa semnului distinctiv de începător, având în vedere că șoferul avea o vechime mai mică de un an de la dobândirea permisului. Au fost încălcate prevederi care dispuneau ridicarea plăcuțelor de înmatriculare. Pe 19 august, la ora 00:40 s-a recepționat un apel la 112 în care se făceau mențiuni cu privire la modalitatea neobișnuită în care era condusă mașina. Din două declarații menționate în raport rezultă că s-a vorbit de conducere sub presupusa influență a băuturilor alcoolice, dar apoi și presupus consum de droguri. Asta a semnalat cetățeanul care a apelat 112", a spus Predoiu.
Potrivit ministrului, apelul cetățeanului îngrijorat a fost gestionat de un agent-șef de Poliție și de dispecerul Poliției Mangalia, agent-șef adjunct. Cei doi au încălcat "proceduri de sistem, care stabilesc activități ce se întreprind de personalul poliției pentru preluarea, dispecerizarea și intervenția semnalate la 112, precum și modalitatea de selecție și conduită".
Concret, după preluarea apelului nu au transmis datele suplimentare echipajelor din teren, nu au completat toate câmpurile de caz din fișă și nici datele privind soluționarea evenimentului. Mai exact, agenții nu au raportat evenimentul conducerii.
Tot raportul Corpului de control arată că pe 19 august, la ora 14:35, șoferul a fost depistat în trafic și dat în consemn, iar un agent de poliție, aflat în trafic cu mașina de serviciu alături de un plutonier și de o patrulă, în Vama Veche, a depistat mașina cu numărul de înmatriculare comunicat prin dispecerat. Atunci, agentul a încălcat prevederile legale pentru că nu a ridicat numerele mașinii și nu a pornit camera audio-video din piept decât atunci când i-a făcut șoferului testul de alcoolemie.
De asemenea, agentul a greșit și când, din anumite motive, șoferul nu a putut fi testat pentru droguri, iar acesta era obligat să îl conducă la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice.
La ora 14:40, după ce a fost oprit Vlad Pascu, au fost fotografiate cartea de identitate și numărul mașinii și transmise pe grupuri de WhatsApp.
Tot atunci, un agent și un plutonier au verificat mașina și în portiera stângă față au găsit un pachet de țigări în care se afla "o țigară confecționată artizanal, parțial consumată, care conținea o materie vegetală de culoare brun-verzuie cu miros înțepător, specific canabisului, și un blister de Bromazepam (medicament ce reduce tensiunea psihică și stările de agitație și efect sedativ și de favorizare a somnului - n.r.) cu patru comprimate".
Aici, Corpul de control a constatat, potrivit ministrului de Interne, că polițiștii au greșit că nu au condus șoferul și pe pasagerii la postul de Poliție Vama Veche - 2 Mai, deși toți au fost legitimați.
În jurul orei 15:00, agentul care a oprit în trafic mașina i-a cerut unui subinspector de poliție sprijin pentru testarea alcoolemiei șoferului, rezultat care a ieșit negativ. Subinspectorul a cerut dispecerului Poliției Mangalia un aparat drugtest, însă dispecerul a comunicat că "nu are planificat polițist rutier în gestiunea căruia se află un aparat drugtest".
Polițistul se face aici vinovat de faptul că nu a raportat conducerii detalii despre eveniment și imposibilitatea testării șoferului pentru droguri și nu a cerut ajutor de la IPJ Constanța pentru a face totuși testarea.
Șeful Poliției Mangalia a încălcat și el prevederile unui ordin ministerial privind programul de lucru al polițiștilor, în sensul că nu a organizat continuitatea serviciului polițienesc.
Cătălin Predoiu a mai anunțat că tot pe 19 august, în jurul ore 16:30, șoferul a plecat de la sediul Poliției Vama Veche, iar la 05:21 s-a primit prin 112 apelul prin care s-a semnalat accidentul rutier. Apelul a fost redirecționat către IPJ Constanța. La ora 05:25 sesizarea a fost trimisă echipajelor de Poliție.
Șoferul a fost testat după accident cu un aparat drugtest, rezultatul fiind pozitiv la cocaină, amfetamină și metamfetamină.
Propunerile de măsuri din raport:
- declanșarea cercetării prealabile pentru neglijență în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispozițiilor primite de la șefii ierarhici sau autoritățile abilitate față de inspectorul-șef de Poliție Județeană Constanța;
- șeful Poliției Române va analiza și dispune declanșarea cercetării prealabile pentru neglijență în serviciu sau a dispozițiilor primite de la șefii sau de la autorități abilitate în cazul adjunctului șefului IPJ Constanța, șefului Serviciului Rutier din IPJ Constanța, șeful Poliției Mangalia, și operatorul 112.
Ministrul de Interne a mai spus că raportul va fi trimis către IGPR pentru a fi sesizate Comisiile de disciplină și către Parchet.
de Monica Lotreanu 06 Sep 2023 00:40