Procurorii qnticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a unui specialist chiar din cadrul DNA pentru luare de mită.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu 16 noiembrie 2021, a lui Nicolae Răzvan Despa, specialist în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în perioada 15 septembrie 2021 – 16 noiembrie 2021, Nicolae Răzvan Despa ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 15.000 euro și, după mai multe „negocieri”, ar fi acceptat promisiunea sumei de 12.000 euro (plătibilă în două tranșe), în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.

Banii „ar fi fost pretinși în legătură cu un contract de achiziție publică pe care omul de afaceri intenționa să îl încheie cu Direcția Națională Anticorupție în cadrul proiectului «Continuarea dezvoltării capacității tehnice a DNA în investigarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE», cofinanțat de OLAF în cadrul programului Hercule III Technical Asistance”, potrivit unui comunicat.

Pe 16 noiembrie 2021, Despa a primit de la omul de afaceri 30.000 de lei (echivalentul a 6.000 euro), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Nicolae Răzvan Despa urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.