Cei condamnați pentru mită și trafic de influență vor fi grațiați, conform votului din Comisia Juridică prin care au fost adoptate amendamentele senatorilor Traian Băsescu și Șerban Nicolae. Corupții grațiați vor fi obligați să plătească prejudiciul.

Comisia juridică a Senatului a decis ca cei condamnați cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influență sau cumpărare de influență, chiar dacă reprezentanții PNL, USR, Parchetul General, Consiliul Superior al Magistraturii și Uniunea Naţională a Barourilor s-au opus.

Votul membrilor comisiei a fost 5 la 3 în favoarea adoptării amendamentelor.

Comisia juridică a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi ”pentru” (PSD şi ALDE) şi 3 ”împotrivă” (PNL, USR şi UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului.

 Comisia juridică a Senatului a reluat miercuri discuțiile pe Legea grațierii unor pedepse. Ultima dezbatere a avut loc pe 25 aprilie, atunci când s-au mai făcut o serie de modificări asupra proiectului inițial.

Comisia juridică a votat pe 25 aprilie că s-ar grația pedepsele până la 3 ani, nu 5 cât a propus Florin Iordache, fostul ministru al Justiției.

Și pedepsele mai mari de trei ani, dar până în 10 ani, ar urma să fie grațiate cu trei ani.

Surprinzător este faptul că au fost excluse de la grațiere pedepsele cu suspendare, situație în care șeful PSD, Liviu Dragnea, nu ar mai beneficia de clemență pentru condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare primită în dosarul „Referendumului”.