Liberalul Costel Alexe a anunțat miercuri că a fost pus sub control judiciar și s-a autosuspendat de la conducerea PNL Iași. El va râmâne însă președintele Consiliului Județean Iași.

UPDATE

Autosuspendarea nu există însă în Statutul PNL în cazul celor din conducere. Premierul Florin Cîțu a refuzat să ofere detalii, precizând că deciziile luate de Costel Alexe și Mihai Chirica sunt ”corecte, dar ușor tardive”.

+++

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile începând de la 27 aprilie 2021, până la data de 25 iunie 2021 față de Costel Alexe, la data faptelor ministru al mediului, apelor și pădurilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigare la delapidare.

În dosar mai este acuzată și o persoană fizică având funcție de conducere în cadrul unei societăți comerciale cu activitate în siderurgie, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare.

”Între obligațiile impuse prin controlul judiciar față de cei doi inculpați se află interdicția de a părăsi țara și aceea de a nu comunica, direct sau indirect, pe nicio cale cu anumite persoane, menționate în ordonanță”, anunță DNA.

Pe 6 aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al mediului, ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură).

Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede.

Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului.

Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de 99.956 lei și constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.

Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, inculpat în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă.

Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, mai precizează DNA.

+++

"Ieri, 27 aprilie, am fost invitat la DNA pentru a mi se aduce la cunoștință că, în dosarul care mă vizează, am primit calitatea de inculpat, iar procurorii au dispus impunerea controlului judiciar", a precizat, într-un comunicat de presă, Costel Alexe, adăugând că este nevinovat.

"În acest moment, consider că este un gest de onoare să mă autosuspend din funcția de președinte al PNL Iași. Voi continua activitatea de președinte al Consiliului Județean și voi demonstra împreună cu echipa pe care am format-o că putem implementa programul de guvernare pe care l-au votat ieșenii și că administrația liberală este un exponent al schimbării în bine", a mai precizat Costel Alexe, fost ministru liberal al mediului. 

Alexe este urmărit penal de DNA, care-l acuză de luare de mită și instigare la delapidare.

În perioada martie-aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al mediului, apelor și pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, suspect în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură).

Președintele Klaus Iohannis a precizat marți că PNL ar trebui să reacționeze politic în cazul membrilor de partid cu probleme penale. În caz contrar, președintele a spus că va avea o discuție cu liberalii.

Anterior, președintele precizase că Alexe ar fi trebuit să demisioneze din funcție, iar liberalii să-i retragă sprijinul politic: ”Această discuție trebuia să aibă loc de mult și să fie mult mai scurtă”.