Înalta Curte de Casație și Justiție dezbate miercuri o plângere depusă de Costel Alexe, în care fostul ministru al Mediului solicită să-i fie revocat controlul judiciar în dosarul în care este acuzat de DNA că a primit mită 22 de tone de tablă.

De asemenea, celălalt inculpat din dosar, Bogdan Ioan Grecu, fost director general al Combinatului Siderurgic "Liberty Galați", solicită și el să fie scos de sub control judiciar, informează Agerpres.

Pe 28 aprilie, DNA a anunțat că a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de Costel Alexe, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigare la delapidare, și față de Bogdan Grecu, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare.

Printre alte interdicții, cei doi nu au voie să părăsească țara și să comunice cu anumite persoane din dosar.Potrivit DNA, la data de 6 aprilie 2020, în calitate de ministru al Mediului, Costel Alexe ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic (Bogdan Grecu, n.r.), mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului.

Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de 99.956 lei și constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.

Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, inculpat în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă.