Ministrul Fondurilor Europene a sesizat DNA în legătură cu două proiecte IT finanțate din fonduri europene despre care susține că ar fi fost implementate prin raportări false. Acestea nici măcar nu funcționează conform contractului.

Ministerul Fondurilor Europene a anunțat că a sesizat Direcția Națională Anticorupție în legătură cu implementarea a două proiecte de e-guvernare, cu fonduri europene, de către Consiliul Județean Suceava. Furnizorii de hardware și soluții IT din aceste proiecte sunt SC Expert One Research SRL și SC Siveco România SRL.

Corpul de control al ministrului „a constatat licitații trucate și rapoarte de implementare false, acceptate ca atare de către Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale (OIPSI).Valoarea totală a proiectelor se ridică la 13.361.118 lei din care 7.169.321 lei fără TVA s-au cheltuit pentru IT. Concluziile raportului au fost înaintate către Direcția Națională Anticorupție”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Și ministrul Cristian Ghinea a comentat sesizarea la DNA.

„Corpul de Control are mai multe cazuri în lucru, dar primul a fost finalizat și trimis la DNA ieri. E un caz cu de toate: aceleași firme care învârt licitațiile între ele, achiziții umflate, raportări false, acte adiționale în serie, sisteme informatice inutilizabile și neutilizate, dar acceptate la plată de Organismul Intermediar de la Ministerul Comunicațiilor”, a comentat Cristian Ghinea pe Facebook.

În ce au constat contractele de la Consiliul Județean Suceava

Obiectul controlului l-au reprezentat două proiecte CJ Suceava: „Implementarea de soluții de e-guvernare la nivelul a 15 localități din județul Suceava I” (contract din 5 septembrie 2014 cu SC SIVECO România SRL), și „Implementarea de soluții de e-guvernare la nivelul a 15 localități din județul Suceava III” (contract din 20 august 2014 cu SC Expert One Research SRL).

„Prin aceste proiecte, CJ Suceava trebuia să achiziționeze o soluție informatică și componente hardware necesare pentru a informatiza o serie de servicii oferite de primăriile din localitățile județului: registrul agricol, serviciul de taxe și impozite locale, serviciul financiar și cel de contabilitate, resurse umane, management documente, componente de management proiecte etc”, a detaliat Ministerul Fondurilor Europene.

Ce a constatat Corpul de control al ministruluiÎn urma verificărilor, echipa de control a constatat o serie de nereguli, așa cum le enumră și în comunicatul de presă: „nevoia de achiziții IT a fost creată artificial; oferte câștigătoare neconforme și tratament neegal aplicat ofertanților; criterii de calificare restrictive; procesul de atribuire a contractelor „cu dedicație”; soluția informatică implementată nefuncțională în parametrii prevăzuți în contract; raportări false”.

Firmele lui Ghiță și a Irinei Socol

Firma Siveco era controlată în acea perioadă de Irina Socol, care deținea funcția de președinta a companiei. Ea a renunțat la conducere a fost condamnată de Curtea de Apel București, la doi ani și jumătate de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. A fost eliberată din închisoare în vara anului 2016.

Conform jurnaliștilor de la Rise Project, Expert One Research, fostă XOR IT este controlată de două firme cipriote, Olionvest Holdings (61%) și, respectiv, Cardiplan Investments Ltd. (24%), ambele reprezentate de Bogdan Padiu, un vechi apropiat al lui Sebastian Ghiță. Același Padiu a fost mâna dreaptă a lui Ghiță în corporația Teament International.