Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat definitiv joi de Curtea de Apel București la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în dosarul Colectiv.

La instanța de fond - Tribunalul București - Piedone primise 8 ani și 6 luni de închisoare cu executare, însă judecătorii de la CAB au admis joi apelul primarului și au decis scăderea pedepsei la 4 ani închisoare cu executare, relatează Agerpres.

Sentința a fost dată după mai multe amânări.

În timpul procesului, judecătorii de la CAB au eliminat forma agravantă a infracțiunii de abuz în serviciu de care era acuzat Piedone.

Ca pedeapsă complementară, lui Piedone i s-a interzis exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani. 

În același dosar, patronii clubului Colectiv au fost condamnați la pedepse cuprinse între 6 și 11 ani și 8 luni de închisoare (la instanța de fond, cei trei primiseră câte 11 ani și 8 luni):

1. Paul Gancea - 6 ani și 4 luni de închisoare;

2. Costin Mincu - 8 ani de închisoare;

3. Alin George Anastasescu - 11 ani și 8 luni de închisoare.

George Matei și Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI, au fost condamnați la câte 8 ani și 8 luni închisoare.

Alte condamnări din dosar:

* pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise - fiecare 6 ani și 10 luni;

* Cristian Niță, director al firmei de artificii - 2 ani și 6 luni cu suspendare, plus efectuarea a 80 de zile muncă în folosul comunității în cadrul Compania Municipală Termoenergetica București SA sau în cadrul ADP sector 1 București.

Trei funcționare de la Primăria Sectorului 4 implicate în acest caz au fost achitate, după ce  primiseră la instanța de fond pedepse între trei ani cu suspendare și 8 ani cu executare.

Instanța a dispus încetarea procesului penal împotriva Danielei Niță, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, după ce aceasta a decedat.

Firmele SC Colectiv Club SRL și Golden Ideas Fireworks Artists trebuie să plătească fiecare o amendă penală de 47.000 lei.

Dacă acei părinți cred că eu le-am omorât copiii, așa să le ajute Dumnezeu

„Dacă acei părinți cred că eu le-am omorât copiii, așa să le ajute Dumnezeu”, a fost reacția cea mai jignitoare dintre multele făcute astăzi de Cristian Popescu Piedone, atunci când nu le-a scos ochii jurnaliștilor cu credința lui, datul cu mir și sfaturi privind plecarea din țară.