Actualul președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, spune că orice mandat al președintelui Înaltei Curți este dificil și în același timp trebuie să recunosc faptul că dificultatea unui mandat rezidă și din contextul social.

„Orice mandat al președintelui Înaltei Curți este dificil și în același timp trebuie să recunosc faptul că dificultatea unui mandat rezidă și din contextul social, așa că nu am toate datele pentru a vă spune în ce măsură va fi sau nu un mandat dificil”, a declarat Cristina Tarcea, la sosirea la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

CSM decide asupra viitorului președinte al Curții Supreme, după ce Tarcea nu și-a depus dosarul pentru un nou mandat, iar singurul magistrat care și-a depus candidatura este judecătorul Corina Corbu.

Cristina Tarcea a precizat că asupra judecătorilor au fost mereu presiuni. „Așa cum am mai spus, asupra judecătorilor Înaltei Curți, care asta e competența prevăzută de lege, judecă cauzele în funcție de calitatea persoanei au existat și vor fi întotdeauna presiuni, important e ca judecătorii Înaltei Curți să fie puternici, drepți și verticali”, a spus actualul șef al ÎCCJ.

Chestionată cât de mult contează faptul că președintele României a fost scos din jocul numirii și că această sarcină îi revine Secției pentru Judecători, Cristina Tarcea a precizat că este de acord cu această soluție legislativă.