Actualul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, spune că orice mandat al preşedintelui Înaltei Curţi este dificil şi în acelaşi timp trebuie să recunosc faptul că dificultatea unui mandat rezidă şi din contextul social.

„Orice mandat al preşedintelui Înaltei Curţi este dificil şi în acelaşi timp trebuie să recunosc faptul că dificultatea unui mandat rezidă şi din contextul social, aşa că nu am toate datele pentru a vă spune în ce măsură va fi sau nu un mandat dificil”, a declarat Cristina Tarcea, la sosirea la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

CSM decide asupra viitorului președinte al Curții Supreme, după ce Tarcea nu şi-a depus dosarul pentru un nou mandat, iar singurul magistrat care şi-a depus candidatura este judecătorul Corina Corbu.

Cristina Tarcea a precizat că asupra judecătorilor au fost mereu presiuni. „Aşa cum am mai spus, asupra judecătorilor Înaltei Curţi, care asta e competenţa prevăzută de lege, judecă cauzele în funcţie de calitatea persoanei au existat şi vor fi întotdeauna presiuni, important e ca judecătorii Înaltei Curţi să fie puternici, drepţi şi verticali”, a spus actualul șef al ÎCCJ.

Chestionată cât de mult contează faptul că preşedintele României a fost scos din jocul numirii şi că această sarcină îi revine Secţiei pentru Judecători, Cristina Tarcea a precizat că este de acord cu această soluţie legislativă.