Curtea Constituțională dezbate miercuri sesizarea privind conflictul juridic Parlament-ÎCCJ referitor la formarea completelor de cinci judecători de la instanța supremă, iar șefa Curții Supreme își apără poziția în fața judecătorilor CCR.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a spus în timpul ședinței Curții Constituționale în care se dezbate conflictul instituțional pe constituirea completului de 5 judecători, că este o situație inedită.

„Înalta Curte se află într-o situaie inedită, de a explica de ce a aplicat în litera și spiritul ei, legea. Litera și spiritul legii înseamnă și respectarea termenelor pe care legea le impune”, a spus Cristina Tarcea.

Președintele Înaltei Curți a adus în discuție și instituția care a sesizat conflictul, și anume Guvernul, deși conflictul ar fi între ÎCCJ și Parlament, notează Mediafax.

„Nu am făcut niciun fel de referire la calitatea procesuală a titularului sesizării, deși e ciudat că se invocă blocaj între două autorități, iar o altă autoritate face sesizarea”, a mai spus Tarcea.

De cealaltă parte, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, fost judecător constituțional, a spus că alcătuirea completelor de la instanța supremă a fost făcută în afara legii.

„Refuzul ÎCCJ de a aplica prevederile legale a fost explicit și prin adoptarea unei hotărâri a Colegiului de Conducere al ÎCCJ care a stablit contrar și peste, adăugâng la prevederile legii că în ceea ce privește președintele, vicepreședintele și șeful de secție, sunt desemnați de drept în fiecare cele două complete de judecători, astfel încât și în prezent, ÎCCJ, refuzând aplicarea prevederilor legale, a stabilit printr-o hotărâre a Colegiului director, că prevederea legală nu se aplică decât de la 1 ianuarie 2019”, a spus Toni Greblă.

Luna trecută, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR în legătură cu existența unui conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la formarea completelor de cinci judecători de la instanța supremă.

Controversele au început după ce a intrat în vigoare Legea 304/2004 de modificare a legii privind organizarea judiciară. Aceasta prevede că vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și președintele Secției Penale nu mai conduc completele de 5 judecători, ci toți magistrații din complet sunt trași la sorți. Sesizarea Guvernului argumentează că instanța supremă și-a stabilit propriile reguli, încă din 2014, în ceea ce privește completele de 5 judecători și refuză intenționat să aplice modificările legale.