CSM și Ministerul Justiției au solicitat Consiliului Suprem de Apărare a Țării să verifice dacă există magistrați sau angajați ai parchetelor și instanțelor care lucrează sub acoperire pentru servicii secrete. Răspunsul a fost dat de Klaus Iohannis.

Administrația prezidențială a comunicat rezultatul verificărilor făcute de CSAT la cererea Consiliului Superior al Magistraturii și a Ministerului Justiției în privința „acoperiților” din justiție.

În urma verificărilor efectuate de către instituțiile abilitate, s-a constatat că judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora și personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații", susține Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Verificările făcute de CSAT au fost făcute în anul 2015, din dispoziția președintelui Klaus Iohannis, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii și Ministrului Justiției, care acuzau că serviciile secrete române au colaboratori infiltrați în sistemul judiciar.

De altfel, Uniunea Națională a Judecătorilor din Romania a avut o reacție dură la adresa consilierului prezidențial Simina Tănăsescu care, la ultima ședință a CSM, pe 6 ianuarie 2016, a afirmat că nu știe exact despre ce este vorba. Întrebarea se referea la existența lucrătorilor operativ sau colaboratori ai serviciilor de informații în interiorul aparatului judiciar.

„UNJR a primit consternată reacția doamnei consilier prezidențial Simina Tănăsescu care, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii din data de 6 ianuarie 2016, întrebată fiind despre stadiul de soluționare a cererilor asociațiilor de magistrați adresate CSAT, de lămurire a problemei legate de implicarea serviciilor secrete în justiție și de cea a ofițerilor acoperiți între magistrați, a declarat că "nu știu, încă, exact despre ce este vorba. Doamna Simina Tănăsescu este consilier prezidențial din luna ianuarie 2015 și este stupefiant să auzi că un reprezentant al Administrației Prezidențiale nu știe "încă exact despre ce este vorba" legat de problema ofițerilor acoperiți, subiect dezbătut public, constant din luna mai 2015”, a comunicat imediat UNJR.

Asociațiile profesionale de magistrați au cerut CSAT să verifice declarațiile pe propria răspunde date de magistrați că nu ar fi ofițeri acoperiți sau colaboratori ai unui serviciu secret după ce un general SRI a declarat că instanțele de judecată au devenit "câmp tactic" al acestui serviciu secret.