Consiliul Superior al Magistraturii a dat marți aviz negativ pe proiectul de ordonanță de urgență care modifică OUG 7.

Înainte de ședință procurorul general, Augustin Lazăr, a criticat noul proiect de OUG anunțat săptămâna trecută de Tudorel Toader care ar urma să modifice ordonanța de urgență 7.

”Ar fi a patra ordonanță de urgență care ar amplifica și mai mult incertitudinea reglementării legilor justiției. Aceasta după ce anul trecut lucrurile au fost clarificate printr-un proces laborios la Parlament, iar legile justiției au dobândit un anume contur. Acum vine Executivul care, prin a patra ordonanță de urgență vrea să ajusteze legile justiției. De ce deranjează pe magistrați această acțiune? Îngrijorarea este determinată de incertitudinea cadrului legal în care lucrăm. Magistrații sunt oameni care reflectează asupra legii, ei vor să știe care le este statutul legal, cum ar trebui să acționeze conform legii. Și iată că ne aflăm acum la a patra ordonanță de urgență care este expresia lipsa cooperării loiale cu autoritatea judecătorească”, a declarat Augustin Lazăr.

Guvernul a decis să facă o serie de concesii după nemulțumirile exprimare de magistrați, dar a rămas una dintre prevederile controversate, cea prin care Secția de anchetare a magistraților e scoasă din subordinea Parchetului General.