Avizul vine după OUG promovat de Tudorel Toader, care a spus după discuția cu experții că va implementa recomandările Comisiei de la Veneția în legile Justiției, dar a grăbit, practic, aplicarea unei prevederi controversate.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat desfiinţarea Serviciului de combatere a corupţiei în Justiţie din cadrul DNA.

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât acordarea avizului conform pentru desfiinţarea Serviciului de combatere a corupţiei în Justiţie din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se precizează în decizie.

Avizul Consiliului Superior al Magistraturii vine după ce a intrat în vigoare Legea 207/2018, care a modificat legea privind organizarea judiciară. Noua lege prevede înfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Avizul CSM vine în contextul în care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a promovat o ordonanță de urgență prin care a stabilit modalitatea de numire prin concurs a procurorilor și șefilor noii secții.

Amintim că înființarea secției a fost mult contestată atât de magistrați, societate civilă, opoziție, dar și de experții Comisiei de la Veneția, care au recomandat retragerea ideii de înființare a secției.

De altfel, Toader a avut săptămâna trecută o întâlnire cu colegii săi de la Comisia de la Veneția, după care a spus public ă va pregăti o OUG în care să includă mai multe recomandări ale Comisiei de la Veneția în legile Justiției.

În schimb, miercuri ministrul a dat OUG prin care a grăbit, practic, înființarea secției de investigare a magistraților.