CSM are un nou președinte, după mai multe luni de interimat
Judecătorul Marian Budă a fost ales joi în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Decizia a fost luată cu 10 voturi „Da”, cinci „Nu” și două voturi „Nule”.
Marian Budă a fost validat în luna ianuarie de Plenul Senatului în calitate de membru interimar al CSM, până la alegerea unui nou membru, ca urmare a pensionării judecătorului Mariana Ghena, care deținea această funcție.
Pe 16 decembrie anul trecut, judecătorul Bogdan Mateescu, actualul președinte al Consiliului, a fost votat interimar în această funcție, după ce Secția pentru judecători a CSM a respins candidaturile depuse de Gabriela Baltag și Andrea Chiș.
Mai mulți membri ai Consiliului au contestat decizia lui Bogdan Mateescu prin care s-a propus interimar la șefia CSM, judecătoarele Gabriela Baltag și Andrea Chiș cerându-i demisia.
La aceeași dată, procurorul Nicolae Solomon a fost ales în funcția de vicepreședinte al CSM.
CSM are în componență 19 membri: nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept - ministrul Justiției, președintele ICCJ și procurorul general al României. Mandatul membrilor aleși este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii.
Potrivit Constituției și Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un președinte, ajutat de un vicepreședinte, care fac parte din secții diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.
Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători și cinci procurori aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor. Nu pot candida la funcțiile de președinte și vicepreședinte membrii de drept ai CSM și reprezentanții societății civile.
Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă președintele este judecător, vicepreședintele trebuie să fie procuror și invers.
Comentarii