Judecătoarea Nicoleta Margareta Țînț a fost aleasă miercuri președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit unor surse citate de HotNews și Agerpres.

În favoarea numirii lui Țînț au votat 15 membri ai Consiliului și doar 4 au votat împotrivă, după ce în urmă cu o săptămână plenul CSM a amânat alegerea unui nou președinte pentru că votul pentru desemnarea Nicoletei Țînț s-a terminat de de două ori la egalitate - 9 voturi pentru, 9 împotrivă și un vot nul.

Nicoleta Margareta Țînț a fost desemnată, prin vot, de Secția pentru judecători a CSM pentru a candida la funcția de președinte.

Ea este considerată o apropiată a Liei Savonea, actualul președinte al Consiliului.

În 10 decembrie, plenul CSM a ales-o drept vicepreședinte pe Tatiana Toader, procuror la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2.

Membrii CSM sunt aleși pentru un mandat de șase ani, în timp ce președintele și vicepreședintele, care fac parte din secții diferite (judecători și procurori) sunt aleși pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Consiliul Superior al Magistraturii are în componență 19 membri: nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept - ministrul Justiției, președintele ÎCCJ și procurorul general al României.

În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este format din judecătorii Simona Camelia Marcu și Mariana Ghena - Înalta Curte de Casație și Justiție, Lia Savonea - Curtea de Apel București, Nicoleta Margareta Țînț - Curtea de Apel Brașov, Andrea Annamaria Chiș - Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag - Tribunalul Neamț, Evelina Mirela Oprina - Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan - Judecătoria Timișoara și Mihai Bogdan Mateescu - Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Din CSM fac parte procurorii Codruț Olaru - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Cristian Mihai Ban - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, Florin Deac - Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, Nicolae Andrei Solomon - Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Tatiana Toader - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București.

Victor Alistar și Romeu Chelariu au fost aleși de Senat ca membri ai CSM din partea societății civile.