Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) acuză presiuni din partea oficialilor europeni asupra judecătorului învestit să soluționeze contestația fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, la măsura controlului judiciar.

Secția de judecători a CSM a transmis miercuri o scrisoare deschisă "pentru apărarea independenței Justiției față de presiunile politice exercitate asupra judecătorului național învestit cu o procedură judiciară în cazul doamnei Laura Codruța Kovesi”.

Reprezentanții CSM consideră că declarațiile din ultima săptămână ale lui Manfred Weber, președinte al grupului Popularilor Europeni din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, președinte al grupului ALDE din Parlamentul European și ale lui Antonio Tajani, șeful legislativului UE, creează presiuni nelegitime pe judecătorii și instituțiile judiciare din România.

„Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii analizează cu imparțialitate și obiectivitate conduita oamenilor politici raportată la independența Justiției, indiferent de nivelul lor de reprezentare național sau european, pentru că numai prin acțiune imparțială, obiectivă și neselectivă se pot promova deplin valorile europene ale independenței Justiției și domniei legii, prin identificarea derapajelor și corectarea lor'', se arată în scrisoare.

Judecătorii din CSM consideră că oficialii europeni „au procedat de natură a pune presiune pe judecătorul național învestit cu soluționarea cauzei, ingerințe cu consecința subminării independenței Justiției, înfăptuită prin Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe”.

În paralel, și Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) a cerut miercuri CSM apărarea independenței sistemului judiciar.

„La data de 03 aprilie 2019 a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii cererea de apărare a independenței sistemului judiciar formulată de procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cerere formulată în raport de conținutul comunicatului Asociației „Inițiativa pentru Justiție” emis la data de 01 aprilie 2019 și preluat în mass media online sub diverse titluri", anunță CSM.