Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) acuză presiuni din partea oficialilor europeni asupra judecătorului învestit să soluţioneze contestaţia fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, la măsura controlului judiciar.

Secția de judecători a CSM a transmis miercuri o scrisoare deschisă "pentru apărarea independenţei Justiţiei faţă de presiunile politice exercitate asupra judecătorului naţional învestit cu o procedură judiciară în cazul doamnei Laura Codruţa Kovesi”.

Reprezentanții CSM consideră că declarațiile din ultima săptămână ale lui Manfred Weber, președinte al grupului Popularilor Europeni din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, președinte al grupului ALDE din Parlamentul European și ale lui Antonio Tajani, șeful legislativului UE, creează presiuni nelegitime pe judecătorii și instituțiile judiciare din România.

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii analizează cu imparţialitate şi obiectivitate conduita oamenilor politici raportată la independenţa Justiţiei, indiferent de nivelul lor de reprezentare naţional sau european, pentru că numai prin acţiune imparţială, obiectivă şi neselectivă se pot promova deplin valorile europene ale independenţei Justiţiei şi domniei legii, prin identificarea derapajelor şi corectarea lor'', se arată în scrisoare.

Judecătorii din CSM consideră că oficialii europeni „au procedat de natură a pune presiune pe judecătorul naţional învestit cu soluţionarea cauzei, ingerinţe cu consecinţa subminării independenţei Justiţiei, înfăptuită prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe”.

În paralel, și Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a cerut miercuri CSM apărarea independenţei sistemului judiciar.

„La data de 03 aprilie 2019 a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii cererea de apărare a independenţei sistemului judiciar formulată de procurorii din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cerere formulată în raport de conţinutul comunicatului Asociaţiei „Iniţiativa pentru Justiţie” emis la data de 01 aprilie 2019 şi preluat în mass media online sub diverse titluri", anunţă CSM.