Inspecția Judiciară a refuzat de fiecare dată să comunice Consiliului Superior al Magistraturii protocolul secret încheiat cu SRI. Astfel, CSM s-a reorientat și îl cere acum de la SRI.

Mai mulți membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au semnat o scrisoare adresată directorului SRI Eduard Hellvig prin care solicită Serviciului Român de Informații să transmită CSM protocolul încheiat între Inspecția Judiciară și SRI și să comunice stadiul procedurii de desecretizare.

Inspecția Judiciară a refuzat până acum de două ori cererea oficială a CSM de a comunica protocolul secret încheiat cu SRI.

„Având în vedere interesul public manifestat în legătură cu protocoalele încheiate de instituții din cadrul autorității judecătorești cu Serviciul Român de Informații, Consiliul Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenței justiției, a solicitat tuturor instituțiilor judiciare să îi remită spre consultare, până la finalizarea procedurilor de declasificare, toate protocoalele în cauză. Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul General au înaintat de îndată protocoalele solicitate, chiar dacă la acel moment nu erau încă declasificate. Inspecția Judiciară, deși a confirmat încheierea unui astfel de protocol, este singura instituție care a refuzat în mod nejustificat să îl comunice Consiliului, cu toate că documentul i-a fost solicitat în două rânduri, la datele de 27.03.2018, respectiv 12.04.2018”, scriu membrii CSM către directorul SRI.

Scrisoarea este semnată de judecătorii Mihai Andrei Balan, Andrea Annamaria Chiș și Mihai Bogdan Mateescu, precum și procurorii Cristian Ban, Florin Deac, Nicolae Andrei Solomon și Tatiana Toader.