Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat în urma celor întâmplate miercuri în cadrul Senatului, dar și în spațiul public legat de scandalul evacuării posturilor TV controlate de Dan Voiculescu. Judecătorul Mircea Aron se arată îgrijorat.

Consiliul Superior al Magistraturii a analizat cele întmplate ieri în cazul scandalului evacuării Antenelor și are o primă reacție față de ce poate fi prezentată plastic drept „Miercurea Tupeului”.

Reacția CSM vine în urma „recentelor demersuri ale puterii legislative, precum şi mesajelor publice ale reprezentanţilor de vârf ai puterii executive, respectiv Preşedintele şi Prim ministrul României, privind acţiunea, amplu prezentată şi comentată mediatic, a punerii în executare, de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, a hotărârii judecătoreşti pronunţate în dosarul cunoscut publicului sub denumirea Dosarul ICA”.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a pus în comunicat mai multe articole din Constituţiei României din care reiese că „cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”, „nimeni nu este mai presus de lege” și că „Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi”.

”Dezbaterea publică, precum şi mesajele publice ale reprezentanţilor puterii executive şi legislative, începând cu Preşedintele şi Prim - ministrul României, Preşedintele Senatului, parlamentari cu vocaţie de formatori de opinie şi importanţi reprezentanţi ai presei scrise şi audiovizuale conţin aprecieri  de natură a pune sub semnul precarităţii o procedură judiciară ce se constituie, prin lege, ca parte a procesului penal - şi anume executarea hotărârii judecătoreşti.

Astfel de manifestări riscă să exceadă cadrului constituţional în materia înfăptuirii justiţiei în România, prezentând un potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului acesteia prin deviere de la principiile statului de drept”, se arată într-un comunnicat al CSM, semnat de judecătorul Mircea Aron, președintele instituției.

Aron și-a exprimat îngrijorarea faţă de „exprimarea publică a unor opinii în cauză, fără a distinge între actul de justiţie propriu - zis şi acţiunile autorităţii publice responsabile cu punerea în executare a hotărârii judecătoreşti”.

Mai multe detalii despre scandalul evacuării Antenelor puteți citi în articolele relaționate