Membrii Consiliului Superior al Magistraturii dezbat cererea a peste 1.500 de magistrați care au reclamat atacurile grave ale politicienilor împotriva Justiției. „Stat paralel” și „șobolani” sunt doar câteva din invectivele folosite la mitingul PSD.

Victor Alistar, apropiat de PSD, susține că CSM nu se poate pronunța pe „licențele de limbaj” care critică derapaje și abuzuri și amintește de protocoalele dintre Justiție și SRI.

Victor Alistar a fost contrat de Cristina Tarcea, șefa ICCJ, care a spus că provoacă o diversiune aducând mereu în discuție protocoalele pentru a justifica invectivele și atacurile politicienilor la adresa magistraților.

Magistrații, în discursuri, consideră aceste atacuri ca fiind foarte grave.

Un alt membru CSM consideră că și protestele „violente” din Piața Victoriei împotriva Justiției ar trebui criticate, făcând referire la achitarealui Călin Popescu Tăriceanu în primă instanță la ICCJ, sentință ce ar fi fost criticată de protestatari.

_________________

Sesizarea CSM a fost făcută de Forumul Judecătorilor și a fost semnată de peste 1.500 de magistrați din România. Sesizarea face referire la discursurile lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu cu ocazia mitingului organizat de PSD pe 9 iunie, dar și a doua zi.

„În condițiile în care organizatorii mitingului desfășurat la 9 iunie 2018 sunt persoane aflate în diverse proceduri judiciare penale, iar mesajele au vizat în mod expres justiția, cu motivarea devoalată ca puterea politică să primeze asupra independenței instituțiilor „nereformate", apelul la încetarea așa-ziselor „abuzuri" reprezintă o formă de presiune asupra magistraților care au în lucru dosare penale, chiar în etapa deliberării, ceea ce constituie un precedent extrem de periculos, ce nu poate rămâne nesancționat în condițiile legii.

Duritatea discursului politic, pornind de la catalogarea magistraților, în cadrul unor afirmații generalizatoare, drept „corupți", "staliniști", "securiști", "torționari", culminând cu denumirea absolut inacceptabilă de „șobolani", reprezintă un derapaj extrem de grav de la principiile democrației, iar întregul „scenariu" al mitingului politic, „recuzita" utilizată și așa-zisă „voință a poporului" de a fi ocoliți „cei aleși" de mijloacele legale de atragere a răspunderii penale, asociate cu declarația de „luptă în stradă", „până la capăt" conturează imaginea unei amenințări grave la independența justiției”, se mai arată în comunicatul asociației.

Asociația Forumul Judecătorilor face referire și la amenințările lui Liviu Dragnea la adresa procurorilor DIICOT care anchetează plângerea la adresa premierului Vioricăi Dăncilă.

„Într-o emisiune de televiziune subsecventă acestui eveniment, președintele Camerei Deputaților a amenințat nepermis procurorii DIICOT care anchetează o plângere aflată pe rol, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, acuzându-i că "riscă să plătească la greu" pentru soluția luată. Independența magistraților nu constituie doar o garanție a statului pentru înfăptuirea justiției, ci în egală măsură, un drept și o obligație a magistraților. Independența este privită ca „atribut al funcției, care îi permite judecătorului să acționeze în realizarea actului juridic și, mai ales, să decidă doar în baza legii și a propriei conștiințe, fără nici o subordonare sau influență”.

Forumul Judecătorilor mai spune că liderii politici și cei care au vorbit la mitingul PSD au adus acuzații „printr-o nepermisă generalizare”:

- Lipsa de integritate, de profesionalism și de independență a unei părți importante a magistraților ce compun sistemul judiciar, prin susținerea existenței unui așa-zis "stat paralel", din care fac parte magistrați „corupți", "staliniști", "securiști", "torționari".

- Funcționarea anormală și incorectă a sistemului judiciar, în sensul că procurorii ar instrumenta dosarele penale în mod preferențial, doar pe baza unor denunțuri obținute prin șantaj sau presiuni, și nu în baza unor probe administrate legal.

- De asemenea, referirile simbolice la grupări teroriste și amenințările voalate ori care direct reprezintă o formă de presiune și o tentativă de intimidare a corpului magistraților, nepermisă într-o societate democratică.

„Afirmațiile din cadrul mitingului "Stop abuzurilor din Justiție", prin raportare la calitatea persoanelor care le-au făcut, la faptul că mitingul a fost difuzat pe majoritatea posturilor de televiziune și la legislația incidentă, au avut ca urmare discreditarea modului de funcționare a sistemului judiciar în ansamblul său și compromiterea, din punct de vedere profesional și moral, a corpului magistraților. Modalitatea de exprimare creează un dubiu greu de înlăturat cu privire la independența magistraților, cu consecința afectării imaginii sistemului de justiție.

O asemenea abordare, care nu poate fi circumscrisă libertății de opinie, ca formă de manifestare a libertății de exprimare, afectează atât independența sistemului judiciar, cât și încrederea pe care, într-o societate democratică, organele judiciare și instituțiile din sistemul judiciar trebuie să o inspire opiniei publice (în competenta, corectitudinea și probitatea pe care, în mod legitim, orice persoană care încredințează magistraților apărarea drepturilor sale le așteaptă).

Într-un stat de drept, nimeni - și cu atât mai puțin un reprezentant al uneia din celelalte două puteri, chiar dacă are calitatea de inculpat ori de condamnat penal - nu are dreptul să extrapoleze nemulțumirile referitoare la instrumentarea unei anumite cauze, asupra întregului sistem judiciar. În măsura în care se procedează astfel, persoana care face aceste afirmații generalizatoare aduce, inevitabil, atingere principiului constituțional al separației puterilor în stat, cu consecința afectării prestigiului justiției și, implicit, a independenței și reputației magistraților”, scrie Asociația Formul Judecătorilor din România în sesizarea trimisă Consiliului Superior al Magistraturii.

„Consiliul Superior al Magistraturii este singura autoritate statală care gestionează cariera magistraților și are obligația constituțională de a apăra independența acestora, interesul de a proteja reputația și de a asigura autoritatea magistraților fiind superior aceluia de a permite o discuție liberă asupra imparțialității acestora, chiar dacă este ocazionată de discursul sau acțiunile unui ministru al justiției.

Rapoartele MCV subliniază constant faptul că ar trebui să se întreprindă măsuri suplimentare pentru a furniza un sprijin adecvat magistraților împotriva cărora sunt îndreptate critici ce subminează independența justiției, nicidecum recomandarea că ar fi necesare asalturi ale politicienilor asupra judecătorilor și procurorilor din România. Pe cale de consecință, se impune apărarea justiției ca sistem, precum și a judecătorilor și a procurorilor, întrucât afirmațiile formulate în condițiile arătate sunt de natură să producă un impact negativ asupra sistemului judiciar, aducând atingere independenței, prestigiului și credibilității în ansamblul său.

De asemenea, Asociația "Forumul Judecătorilor din România" a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Consiliul Național al Audiovizualului, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și alte autorități publice competente, în raport de faptele relatate și de aspectele suplimentare care vor rezulta din verificările ce vor fi dispuse”.