Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii discută miercuri ambiguitatea OUG emisă de guvern care pune sub semnul întrebării continuarea activității procurorilor din DNA.

UPDATE 2 Și ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune că OUG nu se aplică retroactiv.

„Vreau să transmit procurorilor un mesaj de stabilitate, evident în condițiile legii. Acesta e mesajul. Orice lege aduce un plus de reglementare, orice lege că e organică, orice lege poate să ridice standardele de exercitare a unei profesii , ca să nu zic condițiile. Am încredere că Secția de procurori va da interpretarea corectă către sistem. Mesajul meu e de încredere și stabilitate”, a declarat Toader la ieșirea din sediul CSM.

UPDATE 1 Procurorii din CSM au decis că ordonanța de urgență controversată se aplică doar pentru viitor, iar procurorii din Parchetul General, DNA, DIICOT rămân în funcții. Cu alte cuvinte, doar cei care vor veni începând de joi la aceste parchete vor trebui să îndeplinească noile condiții.

„Secţia pentru procurori, în unanimitate, a luat act de solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT şi DNA şi recomandă interpretarea dispoziţiilor art. VII din Ordonanţa de urgenţă 92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiei în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT, precum şi în cadrul celorlalte Parchete. Hotărârea secţiei va fi motivată în cel mai scurt timp. Nu pleacă nimeni, după interpretarea noastră, având în vedere dispoziţiile legii care prevăd, în viziunea noastră, condiţionalitatea de vechime. Nu discutăm de caracter retroactiv", a declarat vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru.

***** Textul inițial

Pe ordinea de zi se află şi solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA și DIICOT privind interpretarea articolului VII din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 92/2018.

„Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţei de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, este prevăzut în OUG ce va intra în vigoare mâine.

Pe lângă condiția de vechime, majorată de Tudorel Toader la 10 ani, controversată este și condiția numirii prin concurs a procurorilor, prevăzută doar pentru procurorii DNA.

"Şi noi am vrea să ştim ce vreţi să ştiţi dumneavoastră. Este o analiză în curs. Vom face o analiză", a declarat miercuri procurorul general Augustin Lazăr, înaintea ședinței Secției pentru procurori.

Procurorii din CSM au început ședința la 10:30 și au intrat ulterior în deliberări pentru a vota ordinea de zi.