Consiliul Superior al Magistraturii apreciază că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților "este de o gravitate deosebită și lezează fundamental independența justiției".

"Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă îngrijorarea și dezacordul față de adoptarea de către Camera Deputaților, în ședința din data de 28 ianuarie, a legii prin care este eliminată pensia de serviciu a judecătorilor și procurorilor. Această situație este de o gravitate deosebită și lezează fundamental independența justiției și statutul magistraților, cu consecințe directe asupra actului de justiție", precizează CSM într-un comunicat.

În acest context, arată sursa citată, Consiliul susține "în mod ferm" demersul legal al Secțiilor Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, de sesizare a Curții Constituționale în vederea exercitării controlului de constituționalitate, înainte de promulgare, asupra propunerii legislative adoptate de Camera Deputaților.

"La rândul său, în susținerea demersului inițiat de Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul va transmite Curții Constituționale opinia sa juridică, bazată pe argumentele de neconstituționalitate intrinsecă și extrinsecă ale actului normativ adoptat, deduse atât din jurisprudența instanței de contencios constituțional, cât și din reglementări internaționale cu incidență în domeniul statutului magistratului și al independenței justiției", menționează CSM.

Potrivit Consiliului, conduita Parlamentului cu privire la autoritatea judecătorească concretizează "luările de poziție ale liderilor politici".

"Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă regretul față de modalitatea inacceptabilă în care Parlamentul României a înțeles să se raporteze la autoritatea judecătorească, adoptând o măsură cu consecințe grave asupra independenței justiției și statutului magistratului în lipsa oricărui dialog instituțional onest. Această conduită concretizează practic unele luări de poziție repetate ale liderilor politici, având ca efect încurajarea unui curent social negativ împotriva magistraților, la nivelul opiniei publice. Procedând astfel, Camera Deputaților a ignorat principii constituționale și a asumat generarea unor vădite consecințe negative la nivelul întregii societăți", mai precizează CSM.

Camera Deputaților a adoptat, marți, cu 247 voturi "pentru", niciun vot "contra" și 21 de abțineri, proiectul privind eliminarea pensiilor speciale. Proiectul prevede eliminarea pensiilor speciale, cu excepția pensiilor militarilor și polițiștilor.