Consiliul Superior al Magistraturii a redactat o scrisoare deschisă către Florin Iordache, cel care se ocupă de mutilarea legilor Justiției și a legislației penale. CSM cere ca Justiția să rămână una dintre cele trei puteri ale statului.

„Domnului deputat Florin Iordache,

Președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției.

Stimate domnule președinte,

Magistrații sunt parte a societății care, dincolo de statut, atunci când au nemulțumiri și atenționează asupra unor iminente și majore disfuncții de sistem, prin inițierea unor reglementări, trebuie să le facă cunoscute prin modalități care să nu afecteze profesia, prestigiul, interesele pentru care se înfăptuiește justiția.

Justiția trebuie să rămână putere a statului, a oamenilor drepți, pentru noi toți.

Așa cum s-a anunțat public, există posibilitatea ca în cursul zilei de azi să se desfășoare manifestări ale magistraților din anumite instanțe și parchete a căror amploare și durată, la acest moment, nu pot fi estimate. Cert este că magistraților nu trebuie să li se dea motive de a se exprima prin recurgerea la astfel de manifestări, mai ales atunci când reacția poate fi justificată de un potențial dezechilibru în înfăptuirea actului de justiție.

Cu siguranță știți cât de mult le trebuie magistraților până să ia o asemenea hotărâre. Și dacă au luat-o, înseamnă că este necesar să existe disponibilitatea de a identifica împreună soluții viabile și de perspectivă.

Atunci când, la propuneri de modificare ale unor legi ce vizează activitatea sistemului judiciar și a justiției în general, se preconizează astfel de reacții, chiar din interiorul sistemului, acest aspect trebuie să dea de gândit întregii societăți și, mai ales, inițiatorului legislativ.

Participarea Consiliului, prin reprezentanți, în procedura dezbaterilor este exprimarea disponibilității sistemului judiciar la dialog deschis și a dorinței de a contribui la construirea unei reglementări care să rămână și după noi.

Poziția instituițională a Consiliului, rezultată în urma consultării corpului magistraților este una corectă, de respect și implicare față de procedura dezbaterilor legislative, de dialog interinstituțional, conștienți fiind de faptul că, în final, decizia va aparține Parlamentului.

Însă, chiar și în aceste coordonate, puterea legislativă trebuie să reprezinte interesul general al societății.

Dacă îngrijorările magistraților au ajuns să fie astfel exprimate, înseamnă că, dincolo de orice temei al urgenței, acestea trebuie de îndată analizate.

În numele Consiliului, vă adresez rugămintea de a iniția cele mai adecvate demersuri, de îndată aplicate, astfel încât motivele generatoare de nemulțumiri să fie evaluate, dezbătute și  înțelese de și cu corpul magistraților, în beneficiul întregii societăți.

În egală măsură însă, Consiliul Superior al Magistraturii reafirmă că dialogul și ascultarea activă reciprocă și cu bună-credință a partenerilor de dezbatere, este cel mai util și eficient instrument de identificare a soluțiilor la probelemele cu care se confruntă societatea.

În acest context, în numele întregului sistem judiciar, vă adresez, stimate domnule președinte, solicitarea de a da răgaz Consiliului Superior al Magistraturii să consulte corpul magistraților, în vederea formulării unor amendamente și observații tehnice cu privire la textul propunerilor de modificare ale Codului penal și ale Codului de procedură penală, aflate în procedura dezbaterii parlamentare.

Judecător Mariana Ghena,

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii