Consiliul Superior al Magistraturii cere ministrului Tudorel Toader să le comunice când vor putea și membrii CSM să consulte proiectele de modificare a legilor Justiției.

UPDATE Secția pentru procurori a CSM a dat publicității o reacție prin care arată că cele mai importante modificări preconizate la legile Justiției vin în contradicție cu propunerile motivate formulate anterior de către Consiliul Superior al Magistraturii în urma consultărilor sistemului judiciar.

„Apreciem că unele dintre măsurile preconizate sporesc rolul factorului politic în organizarea și funcționarea sistemului judiciar. Exemplificativ, trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, reprezentant al puterii executive, cu afectarea directă a autonomiei instituționale și a independenței funcționale, înființarea unei noi direcții specializate, cu o competență exclusivă în cercetarea magistraților, este inoportună, nu este susținută statistic și nu reprezintă o prioritate pentru sistemul judiciar, iar schimbarea sistemului de numire a procurorilor în funcții de cel mai înalt nivel eludează posibilitatea Secției pentru procurori de a proceda la o selecție directă a viitorilor candidați și nu este similară procedurii propuse pentru numirea conducerii ÎCCJ la nivelul Secției pentru judecători”, comunică Secția pentru procurori din cadrul CSM.

„Celelalte măsuri referitoare la accederea în magistratură și promovarea în funcții de execuție au potențialul de a bloca funcționarea sistemului judiciar și de a afecta modul actual de organizare și funcționare a Institutului Național al Magistraturii”, se mai arată în comunicat.

***** Textul inițial

Cererea CSM are loc după ce miercuri Tudorel Toader a prezentat în conferință de presă, principalele teme ale proiectului de modificare a legilor justiției.

Astfel, „în contextul interesului actual și imediat manifestat de instituțiile sistemului judiciar, corpul de magistrați și asociațiile profesionale ale acestora, ca beneficiari specifici ai acestor legi, în calitatea sa de garant al independenței justiției și administrator al sistemului judiciar, precum și în îndeplinirea  atribuțiilor de avizare prevăzute de lege, Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat ministrului justiției comunicarea datei până la care urmează ca acest proiect de modificare legislativă împreună cu expunerea de motive, să fie transmise Consiliului, pentru derularea procedurilor legale”.

Și Forumul Judecătorilor a criticat în termeni duri inițiativele lui Tudorel Toader, dar și faptul că proiectele nu au fost puse pe site-ul instituției nici a doua zi după anunțarea lor.

Amintim că ministrul Tudorel Toader și-a luat liber de la minister până luni. Până atunci, el va vizita mai multe instanțe din țară pentru a vedea pe viu activitatea judecătorilor, deși este vacanță judecătorească.

Și Comisia Europeană solicită autorităților române proiectele de legi. Într-un răspuns adresat joi HotNews, CE mai subliniază necesitatea ca progresele României în lupta anticorupție să fie ireversibile.