Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) arată în motivarea avizului negativ pentru revocarea din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr, că solicitarea ministrului Justiiei nu respectă recomadările Comisiei de la Veneția și recomadările MCV

 "Raportul privind activitatea managerială a procurorului general al României, domnul Augustin Lazăr, a fost emis cu nerespectarea prevederilor art. 69 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare, având în vedere și Recomandarea 1 din Raportul Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare din ianuarie 2017, Avizul nr. 924/2018 al Comisiei de la Veneția, Raportul din cadrul MCV, din 13 noiembrie 2018, în care se recomanda suspendarea imediată a tuturor procedurilor în curs de numire și revocare a procurorilor de rang înalt, precum și considerentele Deciziei nr. 2/2012 a Curții Constituționale, Secția pentru procurori a CSM va aviza negativ propunerea ministrului justiției", se arată în motivarea secției de procurori a CSM.

Documentul mai arată că în procedura de evaluare a procurorului general, "ministrul Justiției a procedat la o evaluare personală, în temeiul art. 54 alin 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, având ca reper criteriile prevăzute de art. 51 din același act normativ, raportându-se în principal la declarațiile publice ale procurorului general al PÎCCJ în contextul demarării procedurii de revocare a procurorului șef al DNA și al constatării de către Curtea Constituțională a unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și Președintele României”.

De asemenea, motivarea mai menționează că solicitarea formulată de ministrul Justiției "nu respectă condițiile de legalitate".