Consiliul Superior al Magistraturii nu este de acord cu abrogarea articolului ce permite deținuților să primească reduceri din pedepse în baza unor lucrări științifice. Ministrul Justiției nu renunță și spune că va cere abrogarea articolului de lege.

Consiliul Superior al Magistraturii respinge abrogarea articolului de lege care îi vizează pe deținuții-scriitori. Propunerea privind aborgarea venise de la ministrul Justiției, Raluca Prună, iar avizul CSM este consultativ.

CSM susține că măsura propusă este discriminatorie față de deținuții cu pregătire intelectuală în raport cu cei care muncesc cât timp sunt în penitenciare și beneficiază de reducerea pedepsei.

În replică, Consiliul Superior al Magistraturii respinge abrogarea articolului de lege care îi vizează pe deținuții-scriitori. Propunerea privind aborgarea venise de la ministrul Justiției, Raluca Prună.  Avizul CSM este consultativ.

Specialiștii CSM care se împotrivesc decizie de abrogare a articolului au considerat că este o măsură discriminatorie față de deținuții cu pregătire intelectuală în raport cu cei care muncesc cât timp sunt în penitenciare și beneficiază de reducerea pedepsei.

De partea membrilor CSM care nu susțin propunerea ministrului Justiției este și Adrian Bordea, care a spus că „abrogarea unei astfel de dispoziții poate crea mai mult rău. Nu abrogarea este soluția cea mai bună”.

Ministrul Justiției a susținut că dimpotrivă, articolul pe care vrea să-l abroge este discriminatoriu pentru că „pentru o colecție de hârtii” un deținut poate beneficia de reducerea a 30 de zile din pedeapsă, în timp ce o altă persoană condamnată care desfășoară o activitate fizică trebuie să muncească patru zile pentru a i se reduce o singură zi din pedeapsă. „Noi oricum discriminăm între munca fizică, unde primim 1 zi liberă la 4 zile de muncă, și dăm 30 de zile la o colecție de hârtii care se numesc lucrare științifică”, a spus Prună.

Plenul CSM a decis, cu nouă voturi pentru și opt împotrivă, să-și însușească punctul de vedere al Direcției legislație din cadrul instituției, care a propus crearea unor criterii obiective, echitabile și transparente în ceea ce privește stabilirea caracterului științific al lucrărilor elaborate și publicate, precum și al unor criterii mai riguroase pentru procesul de elaborare a lucrărilor.