Ministrul Raluca Prună consideră că suprapopularea penitenciarelor nu poate fi rezolvată decât prin construirea de noi locuri de detenție. Ministrul anunță că vor fi construite două penitenciare a câte 1.000 de locuri fiecare.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat vineri că în România se vor construi două noi penitenciare, fiecare a câte 1.000 de locuri, ca răspuns la problema supraaglomerării penitenciarelor existente deja.

„Guvernul s-a obligat printr-o strategie adoptată anul trecut să construiască două penitenciare noi, de câte 1.000 de locuri fiecare, și acest lucru este cert. Există finanțare pentru așa ceva”, a declarat ministrul Justiției.

Totuși, Raluca Prună susține că, pe lângă această măsură, trebuie întărit și sistemul de probațiune.

„Consiliul Europei spune că simpla construire de locuri noi de detenție nu ține loc de viziune. Dacă nu avem o politică penală coerentă, penitenciarele noi se pot umple și vom fi tot timpul în aceeași situație. O măsură alternativă este și consolidarea sistemului de probațiune. Asta spune noul Cod de procedură penală, este o nouă filosofie și aici trebuie să lucrăm destul de mult. Am făcut un temei legal pentru ca sistemul de probațiune să primească 565 de posturi noi, pe care ar fi trebuit să le primească în ultimii trei ani”, a explicat Raluca Prună.

O altă soluție pentru evitarea supraaglomerării vine chiar de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Dan Halchin, director general adjunct al ANP, susține ideea scoaterii deținuților la muncă pentru mai multe ore.

„Suprapopularea este o problemă care nu poate fi rezolvată peste noapte, dar poate fi ameliorată prin scoaterea la muncă, prin mărirea programului în care deținuții stau în afara camerei, cel puțin dacă vorbim de regimul deschis și semideschis”, a declarat Dan Halchin.

România are 52 de penitenciare și centre de reeducare și ar mai avea nevoie de aproximativ 9.000 de locuri.