Hoții de cărbune de la Rovinari, împreună cu polițiștii care-i protejau, au fost trimiși în judecată de procurori, care notează în rechizitoriu că suspecții ar fi putut afecta proiectul unui grup energetic finanțat de China cu un milliard de euro.

Zeci de familii ce locuiesc chiar lângă banda transportoare de cărbuni sunt acuzate că au furat nu mai puțin de 50.000 de tone de cărbune destinat uzinei de la Rovinari. Oamenii, se arată în rechizitoriu, erau protejați de polițiștii din localitate, care închideau ochii la transporturile de cărbune furat contra 100-200 de lei de mașină.

Printre polițiștii arestați de procurorul Denisa Cristodor se află și frații Gheorghe și Nicolae Milodin, care mai au un frate – Paul Milodin, nimeni altul decât șeful departamentului Prevenire din cadrul Anticorupției din Ministerul de Interne. Cei doi, dar și alți agenți de Poliție au avut mașinile de Poliție înțesate cu microfoane și camere de luat vederi ascunse de anchetatori. Așa a fost descoperită întreaga colaborare dintre hoții de cărbune, transportatorii și polițiști.

Investiția de un milliard de euro, pusă în pericol

Procurorul Denisa Cristodor de la Parchetul General notează în rechizitoriu că sătenii ar fi putut, prin furturile de cărbune, să pună în pericol investiția statului chinez la Rovinari.

„În prezent, la nivelul SE Rovinari se vizează și implementarea unui amplu proiect investițional privind construirea de către compania China Huadian Engineering CO.LTD din China a unui grup energetic nou de 600 MWh, valoarea totala a investiției fiind de 1 miliard euro (finanțare asigurată exclusiv de statul chinez), proiectul româno-chinez făcând obiectul negocierilor susținute la nivel guvernamental între România si China”, se arată în rechizitoriu.

„Eficiența investițiilor realizate, respectiv credibilitatea partenerilor români în cadrul proiectului româno-chinez (alimentarea cu lignit a noului grup energetic urmând a fi asigurată prin sistemul de benzi transportoare care deservește în prezent SE Rovinari) poate fi afectată semnificativ de amploarea furturilor de cărbune la nivelul respectivului sistem de transport al lignitului extras, îndeosebi la nivelul localităților Roșia Jiu și Rogojelu, situate în proximitatea orașului Rovinari”, mai scrie în actul de acuzare.

Polițiștii luau mită în mașina Poliției

Nu mai puțin de 12 agenți de Poliție au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție prin protejarea celor care sustrăgeau lignit de pe benzile transportoare, dar și cinci persoane acuzate de furt calificat.În rechizitoriu se arată și cum modul de operare al polițiștilor. Aceștia îi speriau pe șoferii autoutilitarelor cu cărbune furat pentru ca aceștia să le dea mită.

Un astfel de transportator de cărbune furat a fost oprit de polițiștii Gheorghe Milodin și Ștefan Găman. Totul a fost filmat de camerele video montate în secret în mașinile de Poliție.

MILODIN GHEORGHE: Cum vrei? Trei luni sau o lună?

INTERLOCUTOR 2: Hai, șefule, mâncați-aș sufletu'!

INTERLOCUTOR 1: Mi-l mai luați? Hai șefu'...

INTERLOCUTOR 2: Îl omoară acasă!...

MILODIN GHEORGHE: Păi ș-atunci cum mergi mă?

INTERLOCUTOR 1: Hai șefu'... dă ce ...[neinteligibil]......

MILODIN GHEORGHE: Zii! O lună sau trei luni? Cât vrei?

INTERLOCUTOR 1: Șefule, nu mi-l lăsați așa?

MILODIN GHEORGHE: Nu ți-l las mă, cum o să ți-l las?

INTERLOCUTOR 1: Mă ...[neinteligibil]...acum, ce naiba!

MILODIN GHEORGHE: Lasă că 15 zile stai, până după sărbători.

INTERLOCUTOR 1: Păi 15 zile...și eu ce fac...am și eu ...[neinteligibil]... mă cert naiba.

MILODIN GHEORGHE: Păi și eu ce să-ți fac fratele meu?Asta e.. .închide ușa, hai!Cei doi polițiști vorbesc încet între ei.

GĂMAN ȘTEFAN: Îi luai prea ...[neinteligibil]...? (râde)

MILODIN GHEORGHE: ...[neinteligibil]...

„Agentul de poliție Milodin Gheorghe i-a întocmit în fals un proces verbal de contravenție respectivului conducător auto pentru defecțiuni la sistemul de iluminare, aplicându-i astfel o amendă de 90 de lei. Însă, cei doi polițiști poartă discuții între ei, care să îi creeze conducătorului auto temerea că măsurile de suspendare a permisului de conducere și de aplicare a a amenzii vor fi luate. În acest context, agentul de poliție Găman Ștefan i-a pretins conducătorului auto suma de 200 de lei, precizându-i că, în caz contrar, risă să i se suspende permisul de conducere și  să i se aplice o amendă contravențională.

De asemenea, Găman Ștefan îl pune pe acel conducător auto să jure că nu va spune nimănui despre acest lucru", explică procurorii strategia polițiștilor.

„MILODIN GHEORGHE: Scrie aici: „Recunosc că am defecțiuni la sistemul de iluminare și le-am remediat pe loc.

"Contravenientul scrie după dictare”.

MILODIN GHEORGHE: Semnează aicea... Semnează aicea...Copilan (regionalism folosit pentru „copile ")...Ți-l iau pe o lună de zile!... (îi face semn cu degetul contravenientului să se îndepărteze)....

MILODIN GHEORGHE: Ăsta...Gămane... (se referă la un autovehicul care tocmai trece pe stradă)

GĂMAN ȘTEFAN: Nu... e gol...!

MILODIN GHEORGHE: Sigur? Nu vezi...

MILODIN GHEORGHE: Aha......

MILODIN GHEORGHE: I-l luăm măi GĂMANE sau nu i-l luăm?

GĂMAN ȘTEFAN: Ia vino încoace! Treci încoace! Treci pe partea asta!

GĂMAN ȘTEFAN: BĂ, TE JURI CĂ NU SPUI LA NIMENI?

INTERLOCUTOR 1: Mă jur.

GĂMAN ȘTEFAN: Deci permisul luat, 4 milioane amendă!...AI 2 MILIOANE LA TINE?...Bă dă-te-ncolo...să nu te vadă nimeni!

INTERLOCUTOR 1: Îmi lăsați și permisul?

GĂMAN ȘTEFAN: Da mă, da! Numai...

INTERLOCUTOR 1: Da!

GĂMAN ȘTEFAN: Da!

Pe imaginile captate de anchetatori se vede că șoferul îi înmânează polițistului Găman Ștefan, în prezența colegului său Milodin Gheorghe, suma de 200 de lei.

„Agentul de poliție Găman Ștefan ia cei 200 de lei și îi ascunde în gheata din piciorul drept, aspect ce întărește specializarea dobândită a acestuia în comiterea unor astfel de infracțiuni de corupție", consideră anchetatorii.

Un alt transport a trecut de polițistul Gheorghe Milodin după ce a plătit 100 de lei

Domn:AEC... Decât noi doi suntem cu cărbune, nu mai e nimeni!

MILODIN GHEORGHE:  Te cred! Hai, aduceți un milion, și gata, treceți!

Domn:Un milion?

MILODIN GHEORGHE: Da! Hai, repede!... Ca să plec!

Și Nicolae Milodin, fratele lui Gheorghe Milodin, a fost și el filmat de anchetatori în timp ce primea bani de la transportatorii de cărbune. De exemplu, în noaptea de 28/29.12.2014 agenții de poliție Manolache Constantin și Milodin Nicolae, ”aflați în serviciu cu autospeciala mașina Poliției, în care se aflau microfoane și camere video ascunse, au primit sume de bani de la trei persoane ce transportau în mod ilegal cărbune, în schimbul neluării măsurilor legale față de aceștia”.

50.000 de tone de cărbune, furat de la CEO

Procurorii au filmat și procesul de încărcare a camioanelor cu cărbune furat. De exemplu, în perioada 31 octombrie-22 decembrie 2014, din curtea lui Constantin Cărăgui au fost încărcate 57 de mașini cu aproximativ 210 tone de cărbune furat. De altfel, există familii care reușeau să fure și peste 400 de tone de cărbune pe lună.

”Activitatea desfășurată în mod continuat, în perioada ianuarie 2014 – prezent, s-a materializat în sustragerea unei cantități importante de cărbune sortat, circa 50.000 tone, fiind astfel creat un prejudiciu societății Complexul Energetic Oltenia S.A. de aproximativ 3.747.000 lei", susțin procurorii.

Această cantitate, susțin procurorii, a condus la pierderi importante pentru Complexul Energetic Oltenia.