Un fost membru CSM, procurorul general al României și ministrul Justiției au comentat raportul Comisiei Europene emis miercuri. MCV constată progrese sau regrese?

UPDATE 2 Și DNA a făcut public un punct de vedere referitor la raportul MCV.

Referindu-se la unul din cele patru obiective de referință stabilite prin MCV, și anume, combaterea corupției la nivel înalt (obiectivul nr 3), DNA subliniază că raportul avertizează că "orice presiuni negative asupra luptei împotriva corupției poate determina reevaluarea acestor concluzii".

"Prezentul Raport subliniază că o evaluare pozitivă a progreselor realizate în cadrul acestui obiectiv se bazează pe o Direcție Națională Anticorupție independentă, care să fie în măsură să își desfășoare activitățile cu toate instrumentele pe care le are la dispoziție și să continue să înregistreze rezultate. În rapoartele anterioare, faptul că Direcția Națională Anticorupție a continuat să înregistreze rezultate, în ciuda faptului că s-a confruntat cu o presiune puternică, a fost menționat drept un semn de sustenabilitate", se arată în comunicatul DNA.

UPDATE 1 Și Consiliul Superior al Magistraturii a emis un comunicat în care apreciază că raportul nu poate fi calificat pozitiv, atât timp cât nu a fost îndeplinit niciunul dintre obiectivele Comisiei Europene.

„Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii constată că, la modul generic, concluziile raportului nu pot fi calificate ca fiind pozitive, în condițiile în care Comisia a statuat că nu poate încă să conchidă, în această etapă, că vreunul dintre obiectivele de referință este îndeplinit în mod satisfăcător, deși progresul realizat cu privire la o parte dintre obiective se îndreaptă în această direcție, invitând România să pună în aplicare acțiunile necesare și să îndeplinească toate recomandările, urmând ca, spre sfârșitul anului 2018, să fie publicat un nou raport privind progresele înregistrate”, se arată în comunicat.

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a vorbit despre raportul MCV și remarcă faptul că în concluzii se vorbește despre regrese față de precedentul raport.

„Concluziile raportului rețin, în mod evident, o situație de regres față de raportul din ianuarie 2017 și aceasta în principal din cauza propunerilor privind Legile Justiției, care au avut un impact negativ și care au stârnit îngrijorare. În cadrul raportului, se recomandă să fie avute în vedere propunerile făcute de magistrați, propuneri care conservă independența magistraturii. Ne aducem aminte că unele dintre aceste propuneri priveau numirea procurorilor în funcții de conducere după un sistem transparent și robust, un sistem care să fie similar celui pentru numirea președintelui Înaltei Curți. În continuare, se recomandă ca instituțiile statului român să lucreze împreună, să coopereze pentru a ajunge la rezolvarea acestei situații. Eu zic că nu este foarte complicat. Nu poate exista cooperare acolo unde se impun niște lucruri din exterior, iar cuvântul magistraturii nu este ascultat. (...) Față de raportul din ianuarie 2017, este un regres care ar putea determina reconsiderarea unor obiective care au fost considerate deja îndeplinite în raportul din ianuarie”, a comentat procurorul general.

Judecătorul Cristi Danileț susține că raportul este negativ.

„Din cele 12 recomandări nu am îndeplinit decât 3 măsuri și jumătate. Deci raportul este negativ. Statul mai are mult de făcut. România va fi monitorizată până la sfârșitul lui 2018 și abia după aceea se va discuta despre ridicarea MCV. În niciun caz nu se va ridica anul viitor. Este un motiv de îngrijorare, mai spune Comisia, modul în care este respectată independența justiției în România. Pe de o parte la nivel declarativ, că sunt multe atacuri ale politicienilor îndreptate asupra magistraților, și Comisia atrage atenția că, deși în România s-au adoptat acele coduri de etică, de conduită, acestea nu sunt respectate”, a spus judecătorul Cristi Danileț, pentru Digi24.ro.

Ministrul Justiției vede raportul doar în roz și evoluții ireversibile.

"Noi avem acest MCV de zece ani de zile. Un proces de durată, cu recomandări care au fost schimbate pe parcurs. În mod evident, într-un deceniu de monitorizare, prin toate rapoartele, Comisia a constatat evoluții ireversibile. Dacă vă referiți la anumite momente de stagnare, ele au fost de-a lungul acestui deceniu și sunt evidente. Important este faptul că nu s-au înregistrat regrese, s-a menținut acel caracter ireversibil, iar evoluția este aceea de atingere a standardelor de îndeplinire a fiecăreia dintre cele 12 recomandări", a declarat Tudorel Toader, cel care nu a văzut niciun element negativ în raportul MCV.