Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a venit luni cu o serie de precizări privind scrisoarea prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans adresată autorităţilor române.

"Preocupările principale (din scrisoarea lui Timmermans - n.r.) se referă la evoluțiile care interferează cu independența justiţiei și cu lupta eficientă împotriva corupției, inclusiv protejarea intereselor financiare ale UE și, în special, a amendamentelor recent adoptate la Codul penal, care riscă să creeze de facto o situație de impunitate pentru infracțiuni", declarat Schinas, adăugând că posibilele modificări pentru a permite căi extraordinare de atac ar agrava situația statului de drept din România. 

În cazul în care nu vor fi făcute în scurt timp îmbunătățiri sau dacă vor fi luate noi măsuri care să afectete statul de drept, precum promulgarea celor mai recente amendamente la Codurile penale, Comisia "va declanșa fără întârziere Cadrul pentru statul de drept și va suspenda Mecanismul de Cooperare și Verificare". 

Totodată, Margaritis Schinas a precizat că Executivul nu va ezita să recurgă şi la procedura de infringement.

În acelaşi timp, obiectivul Comisiei rămâne "să ajute autoritățile române să găsească soluții la problemele statului de drept", fiind pregătită să se angajeze "într-un dialog activ și constructiv" cu Bucureştiul. 

Întrebat dacă Bucureştiul are la dispoziţie o perioadă de timp pentru a răspunde îngrijorărilor semnalate de Timmermans în scrisoare, oficialul CE a precizat că ne aflăm "în ultima fază înainte de procedurile formale ale Cadrului pentru statul de drept". 

Întrebat dacă declaraţia şefului CE, Jean-Claude Juncker, potrivit căreia România e pregătită să adere la Spaţiul Schengen, iar statele membre ar trebui să ia imediat o decizie, rămâne valabilă, Margaritis Schinas a declarat: "Dacă problemele identificate în scrisoarea lui Frans Timmermans sunt îndreptate în mod corect, nu văd de ce această poziţie ar fi pusă în pericol. Dacă problemele identificate nu vor fi abordate aşa cum trebuie ...asta ar pune în pericol această poziţie".

La începutul mandatului său, Juncker a declarat că România şi Bulgaria sunt pregătite să adere la Spaţiul Schengen. Preşedintele Comisiei Europene îşi propunea atunci ridicarea MCV pentru cele două state membre înainte de încheierea mandatului său în fruntea Executivului de la Bruxelles - 31 octombrie 2019.

Declaraţia a fost repetată în mai multe rânduri, inclusiv în ianuarie, la ceremonia de lansare a Preşedinţiei române a Consiliului, desfăşurată la Bucureşti.

Faptul că România nu va adera la Schengen până când nu va respecta statul de drept - chiar dacă e pregătită din punct de vedere tehnic - a fost spus mult mai clar săptămâna trecută, la Sibiu, de către Mark Rutte, premierul Olandei, una dintre ţările care s-au opus în mod constant primirii României şi Bulgariei în acest spaţiu.