Ministrul Justiției a anunțat că nu va pune niciun prag valoric în textul articolului ce incriminează abuzul în serviciu. Florin Iordache, fostul ministru care a lansat OUG 13, s-a arătat supărat. Dar în Parlament își poate definitiva opera.

Tudorel Toader a anunțat miercuri că a terminat proiectul de lege de modificare a textului abuzului în serviciu, iar acesta urmează să ajungă la Parlament.Ministrul Justiției a evitat o nouă ordonanță de urgență prin inițierea unui proiect de lege, chiar dacă de această dată nu ar fi provocat reacții din partea societății civile și a specialiștilor în domeniul juridic.

Asta deoarece, din ce a explicat Tudorel Toader, modificarea se face exact atât cât a solicitat Curtea Constituțională, fără a introduce vreun prag valoric de la care abuzul în serviciu devine infracțiune.

„Știu bine conținutul și rațiunile deciziei Curții Constituționale referitoare la abuzul în serviciu, pentru că eram încă judecător. Știu bine considerentele deciziei, pentru că am participat la redactarea, corectarea și până la urmă publicarea lor. Obiectivul pe care mi l-am luat în numele Guvernului este de a transpune în Codul penal, în Codul de procedură penală deciziile CCR. Eu voi da drumul la proiectul de lege fără prag, pentru că, în dispozitivul deciziei Curții, nu se vorbește de prag”, a explicat ministrul Justiției.

Iodache îl atacă pe Tudorel Toader

Mișcarea lui Tudorel Toader este diferită de cea a predecesorului său, Florin Iordache, care ar fi dorit să dezincrimineze practic abuzul în serviciu dacă prejudicial era mai mic de 200.000 de lei.

„Am văzut o anumită poziție a actualului ministru al Justiției care interpretează de la sine putere deciziile Curții. Discutând de abuzul în serviciu, dumnealui spune că nu trebuie să fie un prag”, a declarat Florin Iordache.

Tudorel Toader îi arată cu mâna lui Iordache ce are de făcut

Totuși, deși pare corect în ceea ce privește punerea Codului Penal în acord cu decizia CCR în ceea ce privește abuzul în serviciu, Tudorel Toader îl învață pe predecesorul său cum să își ducă opera la bun sfârșit.

„Proiectul de lege îl voi trimite în dezbatere publică și în procedură parlamentară, nu va fi ordonanță. Va trece pe la comisiile juridice. Când va ajunge acolo unde se va întâlni cu domnul ministru Iordache dumnealui poate să intervină, în limita competențelor constituționale, asupra textului de lege, pentru că noi suntem inițiatori, iar dânșii sunt decidenți”, a spus Toader.

Concret, Tudorel Toader vrea să modifice în textul articolului din Codul Penal doar sintagma „îndeplinește în mod defectuos” cu „îndeplinește prin încălcarea legii”, așa cum a cerut Curtea Constituțională.

Inițiativa legislativă a Ministerului Justiției poate fi modificată după bunul plac de către parlamentari, ceea ce îl pune pe autorul OUG 13 în situația de a adăuga pragul de 200.000 de lei în textul articolului din Codul Penal.