CCR a decis că personale de același sex căsătorite pot locui și călători nestingherite în România. Decizia vine în concordanță cu decizia CJUE, care a decis că un stat membru trebuie să recunoască o căsătorie homosexuală încheiată într-un stat UE.

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis miercuri sesizarea cu privire la dreptul de liberă circulație și ședere al soților de același sex, în spiritul deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene.

„S-a admis în sensul că textele criticate sunt constituționale în măsura în care recunosc dreptul la liberă circulație și la ședere pe teritoriul României. Nu ne-am pronunțat cu privire la recunoașterea căsătoriei. Am recunoscut în spiritul deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene. (...) Decizia (CJUE - n.r.) ne recomandă să nu blocăm accesul la libera circulație și la ședere pe teritoriul României. La asta ne-am referit. Sunt constituționale în măsura în care recunosc cele două drepturi”, a anunțat miercuri președintele CCR, Valer Dorneanu.



CCR a luat în dezbatere miercuri sesizarea referitoare la articolul privind nerecunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex prevăzută de art. 277 alin. (2) și (4) din Codul civil:

„Art. 277 din Codul civil - Interzicerea sau echivalarea unor forme de conviețuire cu căsătoria - prevede la alin. (2): "Căsătoriile dintre persoane de același sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetățeni români, fie de cetățeni străini nu sunt recunoscute în România; iar la alin. (4) - Dispozițiile legale privind libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European rămân aplicabile".

Sesizarea a fost făcută în iulie 2016 de Asociația ACCEPT și Coaliția anti-discriminare, care au prezentat cazul soților Relu Adrian Coman și Robert Clabourn Hamilton, cetățean american, care au dat în judecată statul român în urma refuzului de recunoaștere a căsătoriei lor care a fost oficiată în 2010 la Bruxelles.

Ulterior Curtea a decis că un stat membru trebuie să recunoască o căsătorie homosexuală încheiată într-un alt stat UE.