CCR a decis că personale de același sex căsătorite pot locui și călători nestingherite în România. Decizia vine în concordanță cu decizia CJUE, care a decis că un stat membru trebuie să recunoască o căsătorie homosexuală încheiată într-un stat UE.

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis miercuri sesizarea cu privire la dreptul de liberă circulaţie şi şedere al soţilor de acelaşi sex, în spiritul deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

„S-a admis în sensul că textele criticate sunt constituţionale în măsura în care recunosc dreptul la liberă circulaţie şi la şedere pe teritoriul României. Nu ne-am pronunţat cu privire la recunoaşterea căsătoriei. Am recunoscut în spiritul deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. (...) Decizia (CJUE - n.r.) ne recomandă să nu blocăm accesul la libera circulaţie şi la şedere pe teritoriul României. La asta ne-am referit. Sunt constituţionale în măsura în care recunosc cele două drepturi”, a anunţat miercuri preşedintele CCR, Valer Dorneanu.CCR a luat în dezbatere miercuri sesizarea referitoare la articolul privind nerecunoaşterea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex prevăzută de art. 277 alin. (2) şi (4) din Codul civil:

„Art. 277 din Codul civil - Interzicerea sau echivalarea unor forme de convieţuire cu căsătoria - prevede la alin. (2): "Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România; iar la alin. (4) - Dispoziţiile legale privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rămân aplicabile".

Sesizarea a fost făcută în iulie 2016 de Asociaţia ACCEPT şi Coaliţia anti-discriminare, care au prezentat cazul soţilor Relu Adrian Coman şi Robert Clabourn Hamilton, cetăţean american, care au dat în judecată statul român în urma refuzului de recunoaştere a căsătoriei lor care a fost oficiată în 2010 la Bruxelles.

Ulterior Curtea a decis că un stat membru trebuie să recunoască o căsătorie homosexuală încheiată într-un alt stat UE.