Sorin Oprescu va fi plasat în arest la domiciliu, au decis astăzi judecătorii de la Curtea de Apel București. Decizia este definitivă și va fi pusă în aplicare astăzi. Primarul suspendat al Capitalei este cercetat pentru corupție.

La ieșirea din arestul Capitalei, Oprescu nu a răspuns întrebărilor referitoare la mita pe care este acuzat că a luat-o și nici celor referitoare la celelalte fapte de care este acuzat, concentrându-și mesajul pe problemele de sănătate pe care le acuză.

„Primul lucru pe care-l voi face când voi ajunge acasă? Sincer? Insulina!”, a răspuns Oprescu.

De problemele juridice se vor ocupa avocații, a mai spus Oprescu.

Înainte de a se urca în mașina veită să-l ia, Oprescu a transmis un mesaj bucureștenilor, cărora le-a promis că nu-i va dezamăgi, cum nu i-a dezamăgit nici până acum.

 

Conform minutei redactată de instanță, „ Oprescu Sorin Mircea are următoarele obligații: - să nu părăsească imobilul unde locuiește fără permisiunea organului judiciar care dispune prezenta măsură sau în fața căruia se află cauza și să se supună restricțiilor stabilite; - să se prezinte în fața organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată, ori de câte ori este chemat; - să nu comunice cu ceilalți participanți la comiterea infracțiunii, cu martorii, precum și cu alte persoane care se stabilesc de organul judiciar; - să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere”.

Sorin Oprescu va executa arestul la domiciliu la domiciliul său din strada Popa Savu.

Sorin Oprescu are noi acuzații în dosarul în care este anchetat de procurorii anticorupție. Procurorii îl acuză, pe lângă infracțiunea de luare de mită, și de spălare de bani și aderare la un grup infracțional organizat.

Mai mult, procurorii au aplicat sechestru pe casa lui Sorin Oprescu, dar și a partenerei sale de viață, ambele în vederea confiscării extinse.

Primul judecător care l-a menținut în arest pe Sorin Oprescu l-a pus în dificultate pe primarul suspendat al Capitalei când i-a pus mai multe întrebări despre un off-shore din Cipru. Astfel, judecătoarea Camelia Bogdan a cerut procurorilor anticorupție să facă verificări, în urma audierii lui Oprescu în instanța de judecată.Sorin Oprescu a declarat pe 21 septembrie, când cerea să fie eliberat, că în 2013 și-a cedat părțile sociale pe care le deținea la firma Anais Medical Center, fosta Medical Prestige SRL în schimbul sumelor de 8.000 de lei, 597.400 de lei și 20.500 de euro. Oprescu le-a spus judecătorilor că nu a încasat nici până acum acești bani.

Activele fostei sale firme sunt controlate acum în proporție de 70% de un off-shore din Cipru, dar Oprescu a declarat că nu știe cine este în spatele acelei companii.

„Instanța nu poate considera ca sinceră declarația inculpatului data în fata judecătorului de drepturi și libertati de la Curte potrivit cu care acesta nu poate preciza în ce condiții Laramed Cyprus LTD a intrat in acționariatul SC Medical Prestige/Academica, controlând 70% din activele acestora, deși a fost acționar in acesta societate alături de fratele său, mama „asociatului” Galea, in vârstă de 69 de ani, si de fiul său, care nu l-au informat cine este in spatele noului acționar înființat în off-shore-ul cipriot", susține judecătoarea Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel București, în motivarea prin care a respins contestația lui Oprescu împotriva arestării.

Judecătoarea este specialistă în combaterea spălării banilor

Judecătoarea Camelia Bogdan, specializată în combaterea spălării banilor îi pune pe procurori pe o pistă de cercetat în privința acestui off-shore. „Având în vedere că, în sine, constituirea acestor companii nu este ilegală, urmează să fie analizat de organele judiciare dacă nu cumva utilizarea lor nu este deturnată în scopul asigurării reușitei procesului de spălare a banilor. Societățile ecran au totuși potential criminogen, de vreme ce prin înființarea lor se urmărește evitarea plății impozitului, situație în care nu avem de-a face cu optimizarea fiscală, ci cu fapte de evaziune fiscală și spălare de bani", explică judecătoarea.

„De aceea, pentru buna desfășurare a procesului penal, este necesar ca anchetatorii să efectueze și analiza fluxurile financiare, în vederea identificării, localizării și indisponibilizării produsului altor posibile infracțiuni săvârșite de inculpat. (…) Se va solicita identificarea și indisponibilizarea bunurilor aflate în paradisurile fiscale, în vederea garantării confiscării speciale", solicită magistratul.Camelia Bogdan mai precizează în document că Sorin Oprescu nu a notat în declarațiile de avere din anii 2013, 2014 persoana în favoarea  căreia i s-au cedat părțile sociale, respectiv creanțele, veniturile aferente cedării acestora fiind înregistrate la rubricile privind venituri din activități independente și venituri din cedarea folosinței bunurilor.

Prins după ce a luat 25.000 de euro mită

Conform DNA, Sorin Oprescu a fost denunțat de un subaltern și de patru oameni de afaceri pentru fapte de corupție. Pe 5 septembrie, el a fost reținut după ce ar fi luat 25.000 de euro mită chiar de la denunțător.

Procurorii au înregistrat audio-video și i-au interceptat telefonul pentru localizare prin GPS.DNA susține că Sorin Oprescu ar fi primit mită în mai multe rânduri la domiciliul său.După ce anchetatorii l-au condus la sediul DNA pentru audiere, Sorin Oprescu ar fi încercat să-i influențeze pe cei ridicați deja de procurori în dosarul său, spunându-i unuia dintre ei ”Nu dăm declarații!” și întrebându-l pe un altul, pe holul DNA, dacă banii de flagrant erau sau nu marcați.

Alte cinci persoane au fost arestate în acest caz. Este vorba despre Cristian Stanca, zis „Grenadă", (fostul șofer al lui Sorin Oprescu), Ruxandra Petroi Avasiloae și Florin Șupeală (director, respectiv director adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului), Mircea Constantinescu (director economic al Primăriei București) și Claudiu Bengalici (administrator de firmă).