După decizia Curții Constituționale, Înalta Curte de Casație și Justiție a organizat vineri trageri la sorți pentru desemnarea membrilor completelor de 5 judecători pentru anul 2018.

UPDATE: Astfel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desemnat prin tragere la sorţi, în şedinţă publică, membrii completurilor de cinci judecători pentru anul 2018, după decizia Curţii Constituţionale.

Tragerea la sorţi a fost realizată de preşedintele Instanţei supreme, Cristina Tarcea, în prezenţa celor doi vicepreşedinţi, notează Agerpres.

În urma tragerii la sorţi, Completul 1 penal este format din: Rodica Cosma, Valentin Horia Şelaru, Simona Cristina Neniţă, Francisca Maria Vasile şi Ioana Alina Ilie. Supleanţi la acest complet au fost desemnaţi: Tatiana Rog, Florentina Dragomir, Andrei Claudiu Rus, Luciana Mera şi Săndel Macavei.

Acest complet are pe rol dosarele în care sunt judecaţi Liviu Dragnea, Toni Greblă, Victor Ponta, Sebastian Ghiţă.

Completul 2 penal va fi compus din: Lavinia Lefterache, Ionuţ Matei, Gheorghe Aurel Ilie, Ştefan Pistol şi Ioana Bogdan. Supleanţi: Oana Burnel, Rodica Aida Popa, Maricela Cobzariu, Leontina Şerban, Ilie Iulian Dragomir.

Completul 2 penal are pe rol dosarele în care sunt judecaţi, printre alţii, Călin Popescu-Tăriceanu, Sebastian Ghiţă şi Iulian Bădescu, dar şi Cristian David.

La finalul tragerii la sorți, președintele ICCJ a spus că speră ca odată cu acest episod „să se sfârșească acum epopeea completurilor de cinci”, deși are „mari dubii”.

În condițiile în care se schimbă componența instanței, ar putea fi reluate de la zero toate procesele aflate în faza de apel la completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, notează HotNews.ro. 

+++++++ 

Curtea Constituţională a României a decis în miercuri că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, pe tema constituirii completelor de judecători.

Noua lege 304/2004 prevede că cele două complete de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție se compun prin tragerea la sorți a tuturor membrilor la începutul fiecărui an. Anterior, legea prevedea că președintele și vicepreședintele ICCJ sunt membri de drept, iar restul membrilor erau desemnați prin tragerea la sorți, tot la începutul anului.

Printr-o hotărâre, ICCJ a decis să păstreze completele formate pe vechea lege, urmând să aplice noile prevederi din ianuarie, la începutul anului, așa cum se prevede.