Curtea UE a anulat sancțiunile împotriva lui Petr Aven, cu cetățenie rusă și letonă, și lui Mihail Fridman, cu cetățenie rusă și israeliană, transmite Euronews.com.

Ei sunt acționari importanți ai Grupului Alfa, un conglomerat care include Alfa Bank, una dintre principalele bănci rusești.

Cei doi antreprenori fuseseră incluși pe lista neagră a UE de către Consiliu, deoarece se credea că sunt asociați cu alte persoane afectate de măsuri restrictive, precum și cu însuși Vladimir Putin. Potrivit Consiliului, cei doi au oferit sprijin material sau financiar factorilor de decizie ruși și au sprijinit acțiuni și politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Aven și Fridman au susținut în schimb că probele furnizate de Consiliu nu sunt nici de încredere, nici credibile și că evaluările acestuia sunt eronate. Curtea a admis recursurile și a anulat atât actele inițiale, cât și prezența numelor celor doi pe  listele persoanelor afectate de măsuri restrictive pentru perioada cuprinsă între 28 februarie 2022 și 15 martie 2023.

Tribunalul a considerat că niciun argument din raționamentul cuprins în documentele inițiale nu au fost suficient de întemeiat și că, prin urmare, includerea lui Aven și a lui Fridman pe respectivele liste nu era justificată. 

sursa: RADOR RADIO ROMANIA