Condamnat la patru ani de închisoare cu executare, fratele fostului președinte al României ar sta doar patru luni în pușcărie dacă sentința instanței de fond ar rămâne definitivă, conform legii de executare a pedepselor care este astăzi în vigoare.

Mircea Băsescu a fost condamnat, vineri, la patru ani de închisoare cu executare, dar, dacă sentința ar rămâne aceeași și la Curtea de Apel Constanța, el ar sta în închisoare mult mai puțin.

EurActiv.ro a calculat perioada pe care Mircea Băsescu a petrecut-o deja în arest și, pe baza legii executării pedepselor, cât ar trebui să stea închis până să poată cere eliberarea condiționată.

Născut în 1953, Mircea Băsescu are 63 de ani. Potrivit Codului de Procedură Penală, persoanele cu vârsta peste 60 de ani pot să fie eliberate condiționat după executarea a cel puțin o treime din pedeapsă, dacă pedeapsa nu depășește zece ani. O treime din cei patru ani de închisoare înseamnă un an și patru luni.

Arestat pe 20 iunie 2014, Mircea Băsescu a fost pus sub control judiciar pe 18 iunie 2015. În acest timp, Mircea Băsescu a stat închis doar cinci luni, pe care le-a petrecut în arestul Poliției, după care a stat în arest la domiciliu.

Întreaga perioadă de un an se scade însă din pedeapsă, conform legii ea fiind considerată deja executată.

În aceste condiții, Mircea Băsescu ar urma să stea în penitenciar doar cel mult patru luni.

În eventualitatea în care ar scrie și vreo carte, celebrele „lucrări științifice” de penitenciar, fiecare astfel de lucrare i-ar mai aduce o reducere de 30 de zile din pedeapsă.

 

Fratele fostului președinte al României a fost condamnat vineri la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, dar sentința nu este definitivă.

Cu toate acestea, fostul șef al statului Traian Băsescu a apreciat că fratele său a primit „o condamnare grea”.

"Este o condamnare grea, în condițiile în care fratele meu susține că nu a luat niciodată bani și așa au și fost declarațiile în fază inițială, pe urmă s-au modificat. Trebuie să respecte decizia tribunalului și să exercite căile de atac legale, apel la această decizie către Curtea de Apel", a declarat, pentru MEDIAFAX, fostul președinte Traian Băsescu.