Autoritățile daneze acuză acțiuni ilegale ale Poliției Române pe teritoriul danez, după ce au infiltrat un hoț într-o rețea care se ocupa cu furturi de utilaje pentru a prinde alți hoți. Poliția daneză nu știa nimic de acțiune.

Un român a fost achitat într-un caz de furturi de utilaje în valoare de mai multe milioane de coroane daneze, dar nu pentru că nu ar fi participat la furturi, ci pentru că a fost infiltrat de polițiștii români într-o rețea pentru a putea prinde liderii acestei grupări.

Autoritățile daneze nu au fost, însă, de accord cu această acțiune a Poliției Române, pe care o consider ilegală pentru că nu a informat partea daneză și nici nu a avut acceptul Danemarcei pentru astfel de acțiuni pe teritoriul acestui stat, scrie cotidianul danez The Local.

Cazul datează din 2013, dar a ieșit la iveală abia acum. O instanță din Danemarca a decis că poliția română a ordonat furturi în valoare de patru milioane de coroane in incercarea de a prinde în capcană lierii grupării din România.

Procurorul Jan Eichendorff a declarat că a fost "un caz foarte, foarte special", deoarece autoritățile daneze nu știa nimic despre planurile omologilor lor români, care sunt ilegale conform legislației daneze.

Potrivit raportului, omul a furat trei utilaje de la firma Scantruck în noiembrie 2013 și le-au dus în România, unde au fost livrate persoanelor descrise ca fiind parte a mafiei românești.

O lună mai târziu, același român a mai furat șase încărcătoare telescopice de la firma Ulfborg Nicolaisen & Larsen. De această dată, românul și un complice au fost arestați. El a fost achitat pentru că lucra pentru Poliția Română.

Autoritățile daneze au cerut în ultimii doi ani Poliției Române să returneze echipamentul furat, dar nu au primit vreun un răspuns din partea autorităților române.

Poliția Română: Dosarul este al DIICOT

„De fiecare dată când polițiștii români desfășoară activități operative pe teritoriul altui stat, instituția informează, prin canalele de cooperare polițienească, autoritățile din țările respective. Referitor la cazul prezentat, vă informăm că aspectele semnalate fac obiectul unui dosar penal instrumentat de procurorii D.I.I.C.O.T., iar cel în cauză nu face parte din Poliția Română”, susține IGPR într-un comunicat.