Activitatea Direcției Naționale Anticorupție a fost afectată în ultimii ani atât de atacurile frecvente ale unor persoane cercetate sau chiar condamnate în urma anchetelor DNA, cât și de plecarea unor procurori, a spus șeful parchetului anticorupție.

„Într-adevăr în ultima perioadă activitatea DNA a avut de suferit. A avut de suferit, cred eu, și din cauza atacurilor unor persoane cercetate sau condamnate în dosarele DNA, atacuri lansate atât împotriva Direcției, cât și împotriva procurorilor, în mod individual. Acest lucru a făcut ca activitatea procurorilor să nu mai fie făcută cu același entuziasm ca și în anii precedenți, în momentul în care lupta anti-corupție era susținută, cel puțin declarativ, de toate instituțiile statului”, a spus Crin Bologa, procuror-șef al DNA, într-un interviu acordat PressHub.

El a menționat că, în ultimii ani, activitatea DNA a fost atacată și de persoanele cercetate, de cele mai multe ori pe nedrept, și, în plus, nici alte instituții n-au excelat în a sprijini lupta împotriva corupției, ceea ce a dus la descurajarea activității procurorilor.

Bologa a amintit de modificările aduse legilor justiției, dar și că „s-a încercat masacrarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, lucru care până în prezent nu a reușit”.

În plus, s-a schimbat procedura de accedere chiar în DNA și a crescut vechimea, astfel că mulți procurori au fost nevoiți să plece din parchetul anticorupție, ceea ce a făcut ca dosarele rămase de la procurorii obligați să plece în urma acestor modificări să fie repartizate altor procurori.

„Încărcătura a fost extraordinar de mare și acest lucru duce la o lipsă a eficienței și la o învechire a dosarelor rămase în lucru. Avem procurori care au 200 de dosare în lucru în acest moment. Sigur că procurorul are la dispoziție un polițist sau doi, dar este un volum de muncă enorm,” a menționat Crin Bologa.

Pe de altă parte, dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu și totală a tentativei de abuz în serviciu a dus la clasarea a 800 de dosare.

În aceste condiții, procurorul-șef admite că lucrurile nu sunt chiar roz la DNA, dar susține că există destulă voință de luptă a procurorilor în fața marii corupții.

Citiți interviul pe www.presshub.ro