Vă mai amintiți de Balaban Grăjdan, omul numit de fostul premier Victor Ponta la ISC doar pentru a-l scăpa pe Adrian Năstase de condamnare în dosarul Trofeul Calității? Secretul PSD și al guvernului stă la Monitorul Oficial.

Pe 18 mai 2012, premierul de atunci, Victor Ponta, a numit la Inspectoratul de Stat în Construcții un nou șef: Balaban Grăjdan.

Ne aducem aminte care a fost primul său act semnat când nici nu se instalase în funcție: hârtia prin care instanța era înștiințată că ISC nu a fost prejudiciată în dosarul „Trofeul Calității” și că nu mai este parte civilă în dosar.

Hârtia trebuia să fie salvarea fostului premier Adrian Năstase, mentorul și promotorul lui Victor Ponta. Balaban Grăjdan era mâna cu care urma să fie salvat Adrian Năstase.

Știm cu toții că Balaban Grăjdan a fost subiectul unei anchete a DNA și s-a demonstrat în instanță că scopul său a fost doar să favorizeze infractorul, în speță pe Adrian Năstase.

Sentința definitivă s-a dat în 2016. A fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Care este situația la Monitorul Oficial

Exemplul de mai sus a fost dat pentru a înțelege mai bine ce se poate întâmpla săptămâna viitoare la Monitorul Oficial.

Deși se așteaptă o decizie a Curții Constituționale (CC) în termenul de 10 zile de la apariția ordonanței de urgență în Monitorul Oficial, adică înainte de a intra în vigoare ordonanța prin care se modifică Codul Penal și cel de Procedură Penală, există riscul ca hotărârea CC să o oprească abia după ce va produce efecte.

Este de ajuns ca un minut să fie în vigoare OUG, pentru a-i scăpa pe toți cei care au săvârșit fapte penale până pe 31 ianuarie 2017, inclusiv anchetele în curs sau procesele aflate în desfășurare.

PSD a trecut, tot prin OUG, Monitorul Oficial din subordinea Parlamentului în subordinea Guvernului în iulie 2012, exact în perioada în care instituțiile statului se aflau sub asediu politic în contextul încercării de demitere a președintelui Traian Băsescu.

Șefă la Monitorul Oficial a fost numită Adriana Costescu, nimeni alta decât fosta consilieră a lui Valeriu Zgonea, unul dintre liderii de bază ai PSD până anul trecut. Mai direct, a fost numită de PSD.

În cazul în care Curtea Constituțională va decide împotriva ordonanței de urgență emise de guvernul Grindeanu, aceasta ar putea fi blocată de guvern pentru câteva ore sau zile, până în momentul în care OUG-ul care amputează legea penală și scapă politicieni și funcționari publici va intra în vigoare. Apoi, decizia CCR ar putea fi publicată. Prea târziu însă, ea își va fi produs deja efectele asupra miilor de dosare ce vor fi simplă maculatură.

Aparent, șefii și angajații Monitorului Oficial (MO) nu riscă nimic

Pentru ca ordonanța să fie oprită de decizia CCR, este nevoie ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial în termenul acelor 10 zile de la publicarea ei în MO. Dar dacă angajații Monitorului Oficial vor bloca decizia de publicare, OUG va intra în vigoare.

Termenul pentru intrarea în vigoare pică sâmbătă, pe 11 februarie. Balaban Grăjdan a fost acuzat de favorizarea infractorului, ceea ce s-ar putea întâmpla și în acest caz.

Nu vor mai putea fi acuzați, însă, de neglijență în serviciu, care va fi abrogat prin OUG și nici de abuz în serviciu, pentru că nu va exista un prejudiciu mai mare de 200.000 de lei.

Grindeanu: „Nu retragem ordonanța”

La conferința de presă de joi, liderul PSD și premierul Sorin Grindeanu au fost foarte fermi în ceea ce privește ordonanța de urgență: nu va fi retrasă.

Proiectele de OUG promovate de ministrul Justiției, Florin Iordache, a scos în stradă peste 300.000 de români, care au protestat pașnic împotriva acestor acte ce ar stopa mii de dosare penale cu politicieni și clientelă politică.