Decizie CCR: Există conflict juridic între Parlament și ICCJ pe tema completurilor pentru corupție
Curtea Constituțională a admis miercuri, cu majoritate de voturi, conflictul dintre Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție privind completurile specializate pe corupție de la Instanța Supremă.
Sursele din Curtea Constituțională au precizat pentru Agerpres că dosarele care nu au avut o decizie definitivă până la 1 ianuarie 2019 vor fi rejudecate de completurile de cinci judecători de la ICCJ.
În schimb, dosarele în care au fost date decizii definitive nu vor fi redeschise. Potrivit unor surse citate de G4Media, judecătorii au constatat existența unui conflict până la data de 23 ianuarie 2019, când colegiul de conducere al ÎCCJ a decis înființarea de completuri specializate.
Cazul a pornit de la procesul în care a fost până la urmă condamnat Liviu Dragnea, fostul șef al PSD.
CCR a fost sesizată de Florin Iordache, pe care Liviu Dragnea l-a lăsat pentru o săptămână să-i țină locul ca președinte al Camerei Deputaților. În sesizarea depusă la CCR, este invocat un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) pe Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, pe tema completurilor specializate.
Mai exact, Iordache a susținut în sesizare că toate procesele de corupție din prima instanță de la Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi trebuit judecate de completuri specializate în fapte de corupție. Este invocat articolul 29, alineatul (1) din Legea 78/2000: "Pentru judecarea în prima instanță a infracțiunilor prevăzute în prezenta lege, se constituie completuri specializate”. Aceleași argumente au fost folosite și de avocații lui Dragnea pentru anularea sentinței de condamnare din primă instanță, care ulterior a fost menținută de completul de 5.
Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni cu executare în procesul angajărilor fictive de la Direcția de Protecția Copilului Teleorman.
Printre politicienii care ar putea scăpat de condamnările din primă instanță pentru fapte de corupție, în perioada 2003-2019, sunt:
Darius Vâlcov, condamnat în prima instanță la 8 ani de închisoare cu executare;
Viorel Hrebenciuc, condamnat în prima instanță la 2 ani de închisoare cu executare;
Fostul președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, condamnat la 8 ani cu executare, fiul lui, fostul deputat PSD, Vlad Cosma, condamnat 5 ani de închsioare și fiica sa, deputata Andreea Cosma, condamnată la 4 ani de închisoare.
Comentarii