Un parlamentar, martor cu identitate protejată, a fost audiat vineri de judecători în dosarul în care Sebastian Ghiță este judecat pentru șantaj și corupție. El a declarat că Ghiță putea denigra politicieni la postul de televiziune pe care îl deține.

La termenul de vineri al procesului în care Sebastian Ghiță este acuzat de corupție și șantaj, alături de foști șefi din poliție și parchete din Prahova, judecătorii au audiat un deputat, prin videoconferință, în calitate de martor cu identitatea protejată, având pseudonimul „Valentin Enescu”, relatează Agerpres.

„Judecător: Ce știți de puterea de decizie a lui Sebastian Ghiță, putea influența ceva în cazul lui Viorel Dosaru?

Martor: Era foarte apropiat de prim-ministrul Victor Ponta. Nu îmi aduc aminte dacă la data la care am dat declarație Ponta mai era premier.

Judecător: Ce influență putea avea Ghiță în perioada mandatului?

Martor: Deoarece Ghiță avea un post de televiziune, România TV, pentru noi, deputații, era un om foarte influent. Așa l-am perceput. Când a fost în Parlament solicitarea de arest pe numele lui Sebastian Ghiță, în ziua aia stătea de vorbă cu o parte din colegii din Parlament și apoi a venit și la mine. Era prima dată când venea la mine. M-a rugat să am grijă cum votez. M-a rugat să votez cum cred eu, dar să am grijă, pentru că cei care îl urmăresc sunt niște golani.

Judecător: Ce v-a determinat să credeți că discuția pe care o avea cu colegii din Parlament era despre cererea de arestare? Ați văzut asta în mod explicit?

Martor: Am dedus acest aspect. Nu știu în mod expres, nu am auzit în mod nemijlocit. De obicei, Sebastian Ghiță nu prea stătea de vorbă cu ceilalți colegi parlamentari. Această deducție se bazează și pe faptul că, în acea zi, a venit la mine și mi-a cerut să votez așa cum cred eu.

Judecător: Ce s-a mai întâmplat în ziua respectivă?

Martor: În acea zi, m-a surprins că era cineva sus în balcon, în sala de plen, care filma modul în care se votează. Au mai fost cazuri la alte voturi când erau persoane care încercau să facă asta, dar președintele de ședință le cerea să coboare, pentru că nu au voie să filmeze votul, fiind secret.

Judecător: Dacă se vota, ce putea să se întâmple? Ce putea să facă Ghiță?

Martor: Să vadă pe fiecare.

Judecător: Și care era problema?

Martor: Mă refer strict la persoane. Automat, putea să te denigreze prin intermediul postului său de televiziune. Absolut, ca politician erai un om mort.

Judecător: Și dacă te știai integru, care era problema?

Martor: Nu contează, pentru că la televiziuni se spun multe neadevăruri despre politicieni.

Judecător: Și care erau consecințele?

Martor: Dacă doreai să candidezi, aveai puține șanse. Dacă un politician este denigrat continuu, nu mai este votat.

Judecător: Cum ați perceput acest vot televizat? V-a fost teamă?

Martor: Da, mi-a fost teamă. Efectiv. Deși mi-a fost teamă, am votat cum am considerat.

Procuror: Filmarea era televizată sau era făcută în interes personal?

Martor: Nu era cu sigla RTV, cred că era privată.

Avocat: Pe ce se bazează martorul când spune că RTV era a lui Ghiță?

Martor: Este o deducție. Nu cunosc asta în mod nemijlocit”.

Sebastian Ghiță este judecat pentru dare de mită, cumpărare de influență, spălare de bani, șantaj, două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și conducerea unui vehicul fără permis.

În același dosar sunt judecați mai mulți foști șefi ai Justiției din Prahova, inclusiv un fost șef din MAI.

Concret, folosindu-se de influența pe care o avea și pe care o exercita efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice a anumitor persoane, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpații Tudose Liviu Mihail, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și pe Dosaru Viorel, în calitate de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, să-i furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Amintim că Sebastian Ghiță a fugit din țară în decembrie 2016 și a fost prins la Belgrad în primăvara anului trecut. De atunci, autoritățile române nu reușesc să obțină extrădarea fostului parlamentar, care are interdicție de a părăsi Belgradul.