Deputații Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu au fost puși sub acuzare într-un dosar în care DNA verifică acordarea de despăgubiri uriașe pentru un teren. Ioan Oltean ar fi primit banii în incinta unei parohii, conform DNA, pentru a interveni la ANRP.

Deputații Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu, dar și principalul acționar de la CS Universitatea Craiova, Mihai Rotaru, au fost duși, joi, cu mandat la DNA pentru audieri într-un dosar ce privește acordarea de despăgubiri de către ANRP, conform unor surse judiciare.

Despăgubirile acordate de ANRP sunt în sumă de 109 milioane de lei, conform surselor citate. ANRP era atunci condusă de Crinuța Dumitrean. Actualul deputat Cătălin Teodorescu era membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

Sursele judiciare susțin că Mihai Rotaru ar fi cumpărat drepturile litigioase de la o persoană care se judeca cu Primăria Pitești de 8 ani. După ce drepturile litigioase asupra terenului au fost vândute de către această persoană, în 6 luni Mihai Rotaru ar fi primit despăgubirile de la ANRP.

Cătălin Teodorescu este anchetat acum pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar deputatul Ioan Oltean, pentru de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și trafic de influență.

Conform procurorilor, în iunie 2010, Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, „prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire unei persoane. Terenul a fost supraevaluat cu suma de  87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, și totodată a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani”.

Suma plătită în acest dosar de despăgubire reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.

Persoana beneficiară a sumei de 108.932.000 lei (Mihai Rotaru, n.r.) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de  decizia comisiei ANRP cu suma de 750.000 euro.

„Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță”, susțin procurorii.

De asemenea, procurorii mai spun că „deputatul Ioan Oltean, care avea relații cointeresate cu cesionarul și cu președinta ANRP (Crinuța Dumitrean, n.r.), și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, mai precizează DNA.

Oltean: „Nu știu unde este biserica Chitila”

La ieșirea din sediul DNA, Ioan Oltean le-a răspuns jurnaliștilor că nu s-a întâlnit niciodată cu Mihai Rotaru în incinta unei parohii, așa cum au menționat procurorii anticorupție, și că nu a primit 600.000 de euro în curtea bisericii de la Chitila. "Nu știu unde e Biserica Chitila", a spus el.