Deputatul Mădălin Voicu a ajuns miercuri la sediul DNA în jurul orei 10, unde ar putea fi audiat. Surse judiciare spun că Mădălin Voicu a fost citat într-un dosar ce privește Partida Romilor. Și deputatul Nicolae Păun a fost citat în același dosar.

UPDATE 16:12 Mihai Gogancea-Vătășoiu, vicepreședintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost și el citat la DNA în acest dosar. Acesta nu a făcut declarații când a intrat în sediul procurorilor anticorupție. DNA nu a comunicat în ce calitate a fost citat Vătășoiu.

UPDATE 14:02 Procurorii cer Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării deputaților Nicolae Păun și Mădălin Voicu.

Nicolae Păun este acuzat de deturnare de fonduri, spălare de bani, cumpărare de influență și alte infracțiui, iar Mădălin Voicu este acuzat de trafic de influență, fals în declarații și spălare a banilor.

Procurorii acuză nereguli cu privire la implementarea unui proiect al Partidei Romilor. Prin implementarea proiectului se urmăreau mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de muncă și implicarea, în inițiative de antreprenoriat social, a unui număr de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate.

Prin cererea de finanțare s-a stabilit că grupul țintă va beneficia de servicii și activități care să conducă la creșterea capacității de a participa pe piața muncii, la creșterea motivației de a deveni persoane active, la creșterea gradului de informare.

„Din probele administrate a reieșit că grupul țintă (reprezentând un număr de 3.296 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile) a fost constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanții, aceștia din urmă neavând cunoștință despre faptul ca au făcut parte din grupul țintă. Totodată, în momentul semnării contractului, deputatul Păun Nicolae a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donație organizației Asociatia Partida Romilor „Pro Europa”. Astfel, în contul deținut de Asociația Partida Romilor „Pro – Europa”, în perioada 27.09.2010 – 19.12.2013 au fost efectuate donații în sumă totală de 428.307,11 lei”, susțin procurorii.

Mai mult, susține DNA, obiectivele proiectului nu au fost realizate iar majoritatea banilor destinați proiectului (77%) au fost folosiți pentru plata salariilor angajaților proiectului. Și costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate. La cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului țintă format din 3.296 persoane.

Procurorii acuză un prejudiciu de aproape 12,5 milioane de lei, „având în vedere operațiunile ilicite derulate de conducerea Asociației Partida Romilor și de către managementul proiectului”.

Un alt proiect, alte acuzații

Tot prin Asociația Partida Romilor Pro Europa, mai spun procurorii anticorupție, în perioada 2010 – 2013, s-a derulat și proiectul cu finanțare intitulat ”Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”, cu finanțare din fonduri europene. Proiectul urmărea sprijinirea pentru integrarea socio-profesională și accesul la o calificare relevantă pe piața muncii pentru șomerii tineri, de lungă durată și persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie romă, din 9 județe ale țării (Alba, Bacău, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Mureș și Vaslui).

DNA susține că au fost selectate peste 3.000 de persoane care au fost îndrumate să parcurgă programe de calificare profesională, respectiv tineri cu vârsta între 15-24 de ani, șomeri de lungă durată, șomeri tineri și persoane inactive.

„A rezultat ca unii dintre participanți au urmat câteva ore de curs și la final au primit un certificat de absolvire, precum și sume de bani între 300 și 600 de lei, în timp ce alte persoane, deși s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani între 300 și 600 de lei sau nu au primit deloc. Solicitarea la plată a acestor subvenții, prin cererile de rambursare, este nejustificată, iar documentele atașate în acest nu pot justifica modul de cheltuire a banilor”, se arată într-un comunicat al DNA.

Din probele administrate, spun procurorii, a reieșit că proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fără a se urmări instruirea temeinică a cursanților și fără a se parcurge într-un mod relevant cele 360 de ore prevăzute de contractele de pregătire profesională, astfel că s-au irosit în mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European și din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finanțare sunt neeligibile în integralitatea lor.

Prejudiciul în acest caz a fost calculate la aproape 15 milioane de lei.

Ce mai acuză procurorii

Nicolae Păun este acuzat că a determinat stabilirea grupurilor țintă cu persoane fictive, în baza întocmirii unor documente ce nu corespund realității; i-a determinat pe angajații din cadrul celor două proiecte să plătească un procentaj din salariul pe care îl încasau către Asociația Partida Romilor „Pro Europa”, cu titlu de donație.

Donațiile astfel strânse, în mod nelegal, de asociație, totalizează 1.364.098,11 lei (428.307,11 lei aferente proiectului „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi” și 935.791 lei aferente proiectului „Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”).

Tot Nicolae Păun ar fi întocmit și semnat cererile de plată aferente celor două proiecte, pe baza de documente justificative ce nu corespund realității.

El ar fi creat circuite financiare, disimulând sumele de bani obținute din donații, în scopul de a da o aparență legală cheltuielilor din cadrul celor două proiecte;

Bani pentru Mădălin Voicu pentru intervenții

„În perioada 2011-2015, în calitate de președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu și a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fără nicio contraprestație). Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcționari și demnitari, intervenții concretizate în contextul validării proiectelor cu finanțare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuției de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice”, mai spun procurorii anticorupție.

Anchetatorii mai spun că Mădălin Voicu nu a trecut aceste venituri în declarațiile de avere.

UPDATE 12:00 Și deputatul Nicolae Păun a fost citat la DNA în același dosar în care a fost chemat pentru audieri și Mădălin Voicu.

Mădălin Voicu ar avea calitatea de suspect, conform unor surse judiciare. Nu există, deocamdată, mai multe detalii despre acest dosar.

„De obicei, în România denunțurile se fac între ei. Cineva a fost supărat pentru niște lucruri, iar ei (procurorii DNA - n.r.) o să verifice. Nu știu care este fermentul, chimia acestei anchete, o să vedem”, a declarat Mădălin Voicu, la intrarea în sediul DNA.

Nicolae Păun și Mădălin Voicu sunt cei care în urmă cu doi ani, în februarie 2013, inițiau un proiect de lege pentru grațierea și amnistia unor pedepse.

Proiectul celor doi prevedea grațierea pedepselor cu închisoare de până la 6 ani, inclusiv a faptelor de corupție.

Inițiatorii susțineau că e nevoie să fie grațiați cei condamnați pentru infracțiuni minore pentru că închisorile sunt supraaglomerate.

Proiectul de lege a fost respins în cele din urmă de parlamentari.