Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a deputatului PNL, Mugurel Cozmanciuc, care ar fi pretins 500.000 de lei de la un om de afaceri pentru a influența numirea unei persoane apropiate de acesta în funcția de director al Apelor Române.

Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, deputatul de Iași și președinte al PNL Neamț, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, iar Vlad Marcoci, la data faptei inginer în cadrul Administrației Naționale ”Apele Române”, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

În perioada 4 – 27 noiembrie 2019, Mugurel Cozmanciuc ar fi pretins de la inculpatul Vlad Marcoci suma de 500.000 de lei, lăsând să se creadă că va interveni pe lângă ministrul mediului, apelor și pădurilor din acea perioadă pentru ca acesta să numească în funcția de director general al Administrației Naționale ”Apele Române” (ANAR) o persoană apropiată de omul de afaceri.

Banii urmau să fie remiși în două tranșe, iar cel care trebuia să asigure plata era omul de afaceri.

Numirea respectivă nu s-a mai produs, deoarece, în data de 21 ianuarie 2020, în funcția de director general al ANAR a fost numită o altă persoană, precizează DNA, care a trimis dosarul spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Parlamentarul liberal susține, într-o postare pe Facebook, că nu a săvârșit nicio infracțiune: ”Nu am săvârșit nicio infracțiune. Sunt nevinovat. Nu comentez mai multe, dar vreau să reamintesc că 'această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție'. Mai înțeleg că abia de acum primesc șansa reală de a mă apăra".

În perioada menționată ministru al mediului era președintele PNL Iași Costel Alexe, în prezent președinte al Consiliului Județean Iași.

Costel Alexe are și el probleme cu justiția, fiind urmărit penal de DNA, care-l acuză de luare de mită și instigare la delapidare.

Cât despre Apele Române, instituția se află în centrul unui scandal, după ce publicația Recorder a dezvăluit cum se fac aici angajări pe pile și nu pe competențe.

În urma dezvăluirilor Recorder, DNA s-a autosesizat, iar premierul Florin Cîțu a anunțat că a trimis Corpul de Control.

Florin Cîțu a trimis Corpul de Control la Apele Române/DNA s-a autosesizat

Mai mult pe EurActiv »