Judecătorul care a decis ca Bogdan Olteanu să fie arestat la domiciliu a motivat decizia și prezintă detalii importante despre probele aflate la dosar. Liviu Mihaiu a aflat de la Călin Popescu Tăriceanu că va primi funcția de guvernator al Deltei.

Judecătorul de drepturi și libertăți care a judecat cererea procurorilor anticorupție de arestare preventivă a viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu a explicat în motivare de ce a dispus arestarea la domiciliu a acestuia.

Mare importanță în dosar o au declarațiile martorilor care „au arătat modalitatea în care, din dispoziția lui Vântu Sorin Ovidiu, s-a remis lui Bogdan Olteanu suma de un milion de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării”.

Judecătorul de drepturi și libertăți reține că transferul mitei s-a realizat în două tranșe - o plată de 1 milion euro în contul unei societăți (IT Media Productions Delaware), iar o plată de 1 milion de euro în contul personal al lui Ionuț Eftimie, un apropiat al lui Vîntu și Olteanu.

Intermediarul mitei, pus la detectorul de minciuni

„La cererea lui Vântu Sorin Ovidiu, Eftime Ionuț Adrian a retras un milion de euro, iar banii în numerar i-a predat lui Bogdan Olteanu la sediul central al Partidului Național Liberal. Martorul Ionuț Eftime a fost supus unei constatări tehnico-științifice de detectare a comportamentului simulat rezultând că este sincer, astfel încât declarația acestuia va fi avută în vedere cu prioritate la stabilirea situației de fapt”, notează judecătorul.

De altfel, declarația lui martorului Ionuț Eftimie cuprinde numeroase detalii despre modul în care s-au plătit banii pentru funcția lui Liviu Mihaiu.

Un alt martor a declarat totodată că „după destituirea lui Liviu Mihaiu din funcția de guvernator al Deltei Dunării, Vântu a fost extrem de supărat, context în care ar fi spus că a pierdut 1 milion de euro sau că l-a costat un milion de euro, ceva de genul acesta”.

Tăriceanu l-a anunțat pe Liviu Mihaiu că va fi guvernatorul Deltei Dunării

Liviu Mihaiu a declarat procurorilor că a fost întrebat de Vântu dacă vrea să ocupe postul de guvernator al Deltei Dunării. „Întrucât Mihaiu Liviu a fost de acord, Vântu i-a spus că va aranja acest lucru. Ulterior, Mihaiu Liviu a fost chemat la Guvern, unde premierul Tăriceanu i-a spus că va fi numit guvernator”, notează magistrații.

Jurnalistul Liviu Mihaiu a mai spus că „Vântu discutase cu factorul politic numirea mea, dar atunci nu mi-am dat seama ce implică acest lucru”. Ulterior, Liviu Mihaiu a aflat că Vântu a dat bani pentru această numire.

Arest la domiciliu pentru Bogdan Olteanu

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, reținut săptămâna trecută de procurorii DNA pentru trafic de influență, a fost plasat în arest la domiciliu de judecătorii instanței supreme. Decizia nu este definitivă.

Decizia poate fi atacată atât de procurori, cât și de Bogdan Olteanu.

În 2008, când era președinte al Camerei Deputaților, Olteanu ar fi primit, în sediul PNL, de la un om de încredere al lui Sorin Ovidiu Vântu, un milion de euro cash pentru a obține numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.